Pyhäsalmen ehtyvä kaivos saattaa saada jatkoaikaa

Euroopan syvimmässä kaivoksessa selvitetään voisivatko kupariesiintymät tehdä toiminnasta vielä kannattavaa.

kaivokset
Pyhäsalmen kaivos
Pyhäsalmen kaivos saattaa saada jatkoaikaa. Se voi vaikuttaa ensi viikolla alkaviin yt-neuvottteluihin. Jopa yli puolet henkilökunnasta voisi parhaassa tapauksessa jatkaa töitä maanalaisissa toiminnoissa elokuun lopun jälkeen. Timo Heikura / Yle

Pyhäsalmen kaivos saattaa saada jatkoaikaa.

Pyhäjärvellä sijaitsevan kaivoksen maanalaisen toiminnan pitäisi päättyä elokuun lopussa.

Tällä hetkellä kuitenkin selvitellään jonkin verran kuparia sisältävien niin sanottujen rajamalmien hyödyntämisen kannattavuutta.

– Tämän malmin arvo perustuu rikkikiisuun eli pyriittiin. Sen varassa toiminta saattaisi jatkua pienemmässä mittakaavassa vielä kaksi vuotta elokuun jälkeenkin, sanoo Pyhäsalmi Mine Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Luukkonen.

Rikkikiisua hyödynnetään lannoite- ja kemikaaliteollisuudessa.

Kaikille ei riitä töitä

Mahdollisen jatkon pitäisi selvitä helmikuun loppuun mennessä.

Tuotantomäärät putoaisivat kahden vuoden jatkoajalla puoleen ja tulot neljännekseen nykyisestä.

– Tarkastelussa olevan jatkon mahdollistaisi se, että lyhyen jatkoajan taloudellista kannattavuutta voidaan tarkastella normaalista poiketen malmin hinnan lyhyen aikavälin kannattavuustarkastelulla, toimitusjohtaja Luukkonen sanoo.

Malmien hinta vaihtelee paljon ja normaalissa kaivostoiminnassa kannattavuutta tarkastellaan pidemmän aikavälin todennäköisillä hinnoilla.

Toiminnan lopettamiseen liittyvät yt-neuvottelut alkavat kaivoksella ensi viikolla. Ne on määrä saattaa loppuun helmikuun aikana.

Mahdollinen toiminnan jatkaminen heijastuu myös yt-neuvotteluihin.

– Jatkovaihtoehdossa on paljon hyvää ja selvää asiakaskiinnostusta on olemassa. Mutta onko se riittävää ja saadaanko kustannuksia karsittua riittävän paljon , se jää nähtäväksi, Luukkonen sanoo.

Pyhäsalmen kaivos työllistää suoraan 200 henkilöä ja aliurakoitsijoiden kautta noin 50 työntekijää. Jos jatko saadaan, henkilöstöä tarvittaisiin yli puolet nykyisestä henkilöstöstä.

Lue lisää: Suomalaisen kaivoksen tunneleissa 660 metrin syvyydessä kasvaa perunaa – "Tämä mullistaa ruoantuotantoa maailmalla"