Espanjan äärioikeisto ahdisti Andalusian hallituksen nyrkin ja hellan väliin – perheväkivallan kieltävä laki ensimmäinen uhri

Äärioikeistolainen Vox-puolue pääsi kuninkaantekijäksi Andalusiassa.

Andalusia
Vox puolueen jäseniä.
Vox-puolueen johtohahmo Francisco Serrano (keskellä) juhlii vaalivoittoa Andalusiassa. Serrano on tullut kuuluisaksi homofobisista, rasistisista ja feminismin vastaisista kommenteista.Rafa Alcaide / EPA

Espanjalaisessa mediassa äärioikeistolaiseksi luonnehdittu Vox-puolue on noussut toden teolla muokkaamaan maan politiikkaa.

Reilu kuukausi sitten Vox nappasi noin 11 prosentin kannatuksen Espanjan väkirikkaimman maakunnan Andalusian vaaleissa. Äänipotti toi 12 paikkaa 109-paikkaiseen alueparlamenttiin.

Kannatus tuli tutuilla äärioikeistolaisten ja oikeistopopulististen puolueiden teemoilla – islamin, maahanmuuton ja korruption vastaisilla ja homofobisilla puheilla.

Menestys sinetöityi eilen, kun Andalusian parlamenttiryhmät neuvottelivat maakunnalle hallituksen. Vox ei tule mukaan konservatiivisen Kansanpuolueen (PP) ja keskusta-oikeistolaisen Ciudadanosin hallitukseen, mutta se antaa sille tukensa.

Vox antaa tukensa, mutta millä hinnalla?

Hallituskoalitio tarvitsee Voxia. Siihen tukeutuen se saa enemmistön alueparlamentissa.

Voxin suoma tuki ei ole ilmaista. Se haluaa myös vaikuttaa aluehallituksen politiikkaan.

Andalusiassa on korkea työttömyys, iso osa Välimeren ylittävistä siirtolaisista rantautuu maakunnan rannoille ja korruptiossa riittää kitkettävää.

Juuri näissä asioissa Vox tahtoo äänensä kuuluviin. Työttömyyden torjunta ja korruption vastaisuus on kirjattu uuden hallituksen ohjelmaan.

Hallitus ei taipune Voxin vaatimiin maahanmuuttajien massakarkotuksiin, mutta joutuu nostamaan maahanmuuton rajoitukset jollain toisella tavalla toimintalistalleen.

Andalusialainen Handmaid's Tale

Suurimman polemiikin Vox on toistaiseksi aiheuttanut vaatimuksillaan muokata perheväkivallan kieltävää lakia. Voxin näkemys on, että laki suosii naisia ja sortaa miehiä.

Hallitus ei lähde lakia aukaisemaan, mutta Voxin kovat puheet ovat jääneet elämään julkiseen keskusteluun. Vox syyttää juuri lain yhteydessä radikaalia feminismiä miesten alistamisesta.

Todellisuus ei varsinaisesti tue Voxin tulkintaa. Perheväkivaltaa on Espanjassa tilastoitu vuodesta 2003 lähtien, ja tänä aikana lähes tuhat naista on kuollut perheväkivallan seurauksena.

Puolue tahtoo myös poistaa feministijärjestöiltä tuen ja samaan syssyyn muuttaa tasa-arvoasiain ministeriön perheministeriöksi. Samaan logiikkaan kuuluu, että Vox tahtoo rajoittaa aborttioikeutta ja vastustaa homoliittoja.

Tasa-arvoa ja naisten asemaa ajavat järjestöt ja henkilöt ovat olleet kauhuissaan Voxin linjauksista. Puolueen vaalimenestyksen myötä Handmaid's Tale -maailman on sanottu rantautuneen Andalusiaan.

Voisi kuvitella, että Voxin machohenkiset julistukset vetosivat vaaleissa enemmän miehiin kuin naisiin. Näin ei ole – äänestäjissä oli yhtä paljon niin miehiä kuin naisiakin. (siirryt toiseen palveluun)