Perussuomalaiset uskovat puoluemittauksia parempaan vaalimenestykseen – "Meidän ei tarvitse keksiä tikusta asiaa"

Perussuomalaisten kannatus nousi puolueista eniten Ylen tänään julkaisemassa mielipidemittauksessa.

puolueiden kannatus
Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että puolue kasvattaa entisestään kannatusta vaalien lähestyessä.Yle

Perussuomalaisten myötätuuli mielipidemittauksissa jatkuu. Ylen tänään julkaisemassa puoluekannatusmittauksessa puolueen suosio kasvoi 2,1 prosenttiyksikköä.

Sama ilmiö oli nähtävissä Alma Median (siirryt toiseen palveluun) joulukuun lopun kyselyssä, jossa puolueen kannatus oli noussut 1,3 prosenttiyksikköä.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että puolue voi saada vaaleissa paremman tuloksen kuin mittauksessa.

– Suosion kasvu on hyvä merkki perussuomalaisille ja se antaa virtaa puolueen toimijoille sekä ehdokkaille. Uskon, että ne ihmiset, jotka eivät ole ilmaisseet kantaansa lainkaan, ilmoittavat puoluekantansa vaalien lähestyessä, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset kärsivät aina alhaisesta äänestysaktiivisuudesta. Mikäli ihmiset ilmoittavat jatkossa kantansa, tällä on Halla-ahon mukaan vaikutusta puolueen suosiolukuihin.

– Meillä on paljon kannatusta ihmisissä, joilla ei ole lukkoon lyötyä puoluekantaa, Halla-aho sanoo.

puoluekannatusgrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Perussuomalaisten mukaan puolue erottautuu monessa kysymyksessä muista puolueista.

– Meidän ei tarvitse tehdä tikusta asiaa, vaan meillä on selkeä linja. Linjamme eroaa monessa kysymyksessä kuten ilmasto-, energia-, maahanmuutto- ja Eurooppa-politiikassa muista puolueista.

Tilastokeskuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoi eilen Ylelle, että perussuomalaisten kannatuspiikit ajoittuvat Oulun seksuaalirikosepäilyn ja Arabiarannan tragedian uutisointien yhteyteen.

Halla-ahon mukaan tapaukset konkretisoivat ihmisille uhkia, joista puolue on puhunut pitkään.

SDP: Ihmiset kaipaavat muutosta

Puoluemittauksen kärkisijaa pitää edelleen SDP, jonka ero kokoomukseen tosin kapenee 0,8 prosenttiyksikköä.

Kamppailu pääministeripuolueen paikasta näyttää keskittyvän kaksikolle, kun keskusta saa yli vuoteen heikoimman kannatuksen.

– Tilanne on tiukka ja ennen vaaleja ehtii tapahtua paljon. Sen tässä huomaa, että ihmiset haluavat erilaista politiikkaa, sanoo SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Demarit pitänevät vaaleissa yllä ainakin työelämän ja toimeentulon teemoja. Puoluetoimiston analyysin mukaan pääministeripuolueen pitää vaihtua, ennen kuin muutos voidaan nähdä.

– Varmasti kun kotona pöydän ääressä istutaan ja mietitään, niin huomataan se, että jos todellista muutosta halutaan, niin pääministeripuolueen pitää tulla tämän hallituksen ulkopuolelta. Uskon, että valinta osuu SDP:hen.

SDP on johtanut Ylen mittauksia kesäkuusta 2018 lähtien.

"Olimme toivoneet parempia lukemia"

Keskustan kannatusluvut jättävät puolueen jäsenille toivomisen varaa. Puolueen kannatus on tuoreimman mittauksen mukaan 16,1 prosenttia.

– Olimme varovaisesti toivoneet parempia lukemia, joten siinä mielessä tämä gallup oli ikävä herätys, sanoo keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Puolue ei ole kuitenkaan heittänyt toivoa menemään. Pirkkalaisen mukaan vaalikeskustelut voivat vielä kääntää puolueen kannatuksen suunnan.

Samalla keskustalaiset uskovat, että äänestäjät ymmärtävät vielä ennen vaaleja, mihin SDP:n ja kokoomuksen kärkisijat johtaisivat.

– Jos sinipunahallitus syntyisi, se olisi koko Suomen asialle ja heikompiosaisten huolehtimiselle kylmää kyytiä, Pirkkalainen toteaa.

Useat keskustalaiset edustajakonkarit ovat ilmoittaneet, että he jäävät pois seuraavisti eduskuntavaaleista.

– Konkareitten poisjäänti on ilman muuta iso asia, sillä he ovat pystyneet tuomaan meille yli puoluerajojen ääniä. Toisaalta poisjäämiset ovat nyt aiheuttaneet tunkua vaalilistoille.

Keskusta toivoo, että uudet ehdokkaat voisivat paikata konkareiden jättämää aukkoa. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa 2019.

Lue lisää:

Taloustutkimus RKP:n kannatuslaskusta: Tilastollinen virhe, joka korjataan

Ylen puoluekannatusmittaus: Miten suomalaiset äänestäisivät, jos vaalit pidettäisiin nyt?

Ylen puoluekannatusmittaus: Perussuomalaisille iso nousu, kokoomus kirii SDP:tä

Analyysi: Jännittävä kisa vaalipiirien viimeisistä paikoista ratkaisee eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät