Kun ensihoitaja saapuu apuun, vastassa voi olla sekava ja aggressiivinen henkilö – Kainuu mukana kyselyssä sote-alan väkivallasta

Työterveyslaitoksen tekemä kysely paljastaa laajan ongelman hoitoalalla.

Kajaani
Kengät pelastuslaitoksen lattialla ambulanssin vieressä
Ensihoitaja menee ihmisten koteihin ja kohtaa työssään väkivallan koko kirjon.Markku Pitkänen / Yle

Väkivalta hoitotyössä lisääntyy vuosi vuodelta. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen Mitä kuuluu -työhyvinvointikyselyn tuoreista tuloksista.

Vastaajista 54 prosenttia kertoi kokeneensa väkivalta- ja uhkatilanteita työssään. Hoitoalan työntekijät myös raportoivat väkivaltatilanteista aiempaa herkemmin.

Esimerkiksi ensihoitaja näkee työssään potilasväkivallan koko kirjon: vastassa voi olla sekava vanhus, harhainen mielenterveyspotilas tai aggressiivinen päihteiden sekakäyttäjä.

Eniten väkivaltaa esiintyy kuitenkin vanhustenhoidossa, päivystyksissä, mielenterveyspuolella ja kehitysvammahuollossa.

Työsuojelupäällikkö Mikko Simonen ei usko, että väkivaltaa saadaan kitkettyä sote-alalta. Kyseessä on myös resurssikysymys. Väkivaltaa voidaan ennaltaehkäistä niin, että hoitajia on työvuoroissa riittävästi. Paras ratkaisu väkivallan estämiseksi on kuitenkin tilanteiden ennakointi.

Työterveyslaitoksen kysely toteutettiin viime vuonna Pohjois- ja Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 24 000 sote-alan työntekijää.