Taloustutkimus RKP:n kannatuslaskusta: Tilastollinen virhe, joka korjataan

Taloustutkimus aikoo jatkossa kiintiöidä ruotsinkieliset vastaajat puoluekannatusmittauksissa.

puolueiden kannatus
Tuomo Turja
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että RKP:n aliedustusta puoluekannatusmittauksissa voidaan korjata.Markku Pitkänen / Yle

RKP sai Ylen uusimmassa puoluekannatusmittauksessa 2,5 prosentin kannatuksen. Kannatus laski siten peräti 1,5 prosenttiyksikköä edelliseen mittaukseen verrattuna.

Mittauksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi tänään Svenska Ylelle, että kyse on tilastopoikkeamasta. Se johtuu liian pienestä vastaajamäärästä tietyillä alueilla.

– Teimme joulukuussa paljon vähemmän haastatteluja RKP:n vahvoilla alueilla Turun saaristossa ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, Turja sanoi.

puoluekannatusgrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Taloustutkimus tavoitti RKP:n "vahvoilta alueilta" kymmeniä vastaajia normaalia vähemmän.

Ylen puoluekannatusmittauksen kysymykset esitetään osana laajempaa puhelinkyselyä, jossa on mukana myös muita kuin puoluekannatukseen liittyviä kysymyksiä. Tällä tavoin kyselyn hinta voidaan pitää kohtuullisena. Kysymykset ovat suomenkielisiä.

"Emme tee aluekiintiöitä puolueiden kannatuksen perusteella"

Tuomo Turja kertoo nyt, että Taloustutkimus aikoo tulevissa kyselyissä kiintiöidä ruotsinkieliset vastaajat. Jatkossa lopullisessa otoksessa olisi ruotsia äidinkielenään puhuvia samassa suhteessa kuin väestössäkin.

– Emme tee aluekiintiöitä sen perusteella, missä jotain puoluetta satutaan kannattamaan. RKP:n aliedustus pyritään siksi korjaamaan siten, että ruotsinkielisen väestön osuus haastatteluissa on heidän väestöosuuttaan vastaava.

Suuraluetason aluekiintiöt Taloustutkimuksella ovat jo käytössä.

Mittauksen tulos on hämmästyttänyt RKP:n poliitikkoja. RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff ei esimerkiksi usko, että puolueen kannatus olisi laskenut kolmanneksen kuukauden aikana.

Juttua on korjattu klo 18:32. Taloustutkimuksella on käytössä alueelliset kiintiöt, toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

Ylen puoluekannatusmittaus: Perussuomalaisille iso nousu, kokoomus kirii SDP:tä

Analyysi: Jännittävä kisa vaalipiirien viimeisistä paikoista ratkaisee eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät

Toimittajalta: Miksi uudistimme puoluekannatusuutisoinnin vaalivuoden alkuun?