1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin akatemia

Ruotsin akatemia toipumassa toimintansa halvaantumisesta – kaksi avainhenkilöä palaa toimintaan takaisin

Toinen paluun tekevistä on yksi Ruotsin akatemian entisistä sihteereistä Peter Englund, joka tuli tutuksi kirjallisuuden Nobel-palkinnon julkistajana.

Ruotsin akatemia
Peter Englund ja Kjell Espmark
Peter Englund (vas.) ja Kjell Espmark (oik.).Wikimedia ja AOP

Kaksi Ruotsin akatemian jäsentä Peter Englund ja Kjell Espmark ovat päättäneet palata tehtäviinsä, jotka he jättivät viime keväänä vastalauseena akatemian toiminnalle niin sanotussa kulttuurivaikuttajaskandaalissa.

– Akatemian etu on nykytilanteessa asetettava itsensä edelle, Englund sanoo julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Englundin mukaan Ruotsin akatemia on syksyn aikana tehnyt uudistuksia, jotka rohkaisevat häntä palaamaan toimintaan mukaan.

Peter Englund ja Kjell Espmark irtautuivat akatemian työstä yhdessä Sara Daniuksen kanssa, mutta eivät eronneet sen jäsenyydestä. SVT:n tietojen mukaan nämä kolme ovat viime syksyn aikana osallistuneet kolmen uuden akatemian jäsenen valintaan, mutta pidättäytyneet muusta toiminnasta.

Kulttuurivaikuttaja tuomittiin lokakuussa

Ruotsin akatemiaa ravistellut kohu liittyi kulttuurivaikuttajaksi kutsuttuun Jean-Claude Arnaultiin, jonka puoliso oli akatemian jäsen.

18 naista kertoi toissasyksynä syksynä julkisesti #metoo-kampanjan yhteydessä, kuinka akatemian jäsenen Katarina Frostensonin puoliso Jean-Claude Arnault oli häirinnyt heitä. Paljastusten mukaan Arnault oli häirinnyt työntekijöitään, taiteilijoita ja jopa Ruotsin akatemian jäsenten puolisoita ja tyttäriä seksuaalisesti.

Kohu sai Ruotsin akatemian sekaisin. Sen jäseniä erosi ja pidättäytyi työstä akatemiassa, koska he katsoivat akatemian sulkevan silmänsä Arnault'n ja tämän puolison toiminnalta. Toiminta halvaantui niin, että se ei pystynyt jakamaa kirjallisuuden Nobel-palkintoa vuonna 2018.

Viime syksynä Arnault sai yhdessä häntä vastaan käydyssä oikeudenkäynnissä kahden vuoden tuomion raiskauksesta.

Lue seuraavaksi