Yli satavuotias demarilehti Uusi Aika uhkaa loppua Porissa: "Ei hyvältä näytä"

Lehteä julkaisevan Ajan Sana Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Koivisto kertoo, että demarien äänenkannattajan tilaajamäärä on laskenut, mainostulot ovat heikentyneet ja puolueen rahoitus lehdelle on vaakalaudalla.

Poliittiset sanomalehdet
Porissa ilmestyvä SDP:n äänenkannattaja Uusi Aika.
Uusi Aika uhkaa loppua.Antti Laakso / Yle

Porissa ilmestyvä sosiaalidemokraattien äänenkannattaja Uusi Aika (siirryt toiseen palveluun) saattaa kadota tämän vuoden aikana.

Sanomalehteä julkaisevan Ajan Sana Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Koivisto kertoo, että puolueen ja sen järjestöjen lehdelle antama tuki saattaa supistua niin pieneksi, että lehden painaminen ei ole enää mahdollista.

– Ei hyvältä näytä. Viikon sisällä pidetään palaveri, jossa todennäköisesti selviää, mitä tapahtuu. Paikalliset yhdistykset laskevat, kannattaako niiden vielä antaa lehdelle tukea, Koivisto kertoo.

Levikki ja tuki vähenevät

Uusi Aika on jo aiemmin menettänyt suuren osan SDP:n sille myöntämästä puoluelehtituesta ja lehti on sinnitellyt paikallisten demariyhdistysten sille ohjaaman tuen varassa.

Tilaajamäärät ovat vähentyneet ja lehden levikki on Koiviston mukaan enää noin 2 500. Myös mainostulot ovat vähentyneet eikä ammattiyhdistysväki tilaa lehteä entiseen malliin. Uusi Aika keräsi parhaimmillaan 1980-luvulla yli 17 000 lukijan levikkejä.

Koivisto kuvaa Uutta Aikaa sarjakuvalehtimaailmasta tunnetuksi Asterixin kyläksi, joka on pystynyt pysymään hengissä

Riski demareille

Porin SDP:n entinen vahva mies, kaupunginhallituksen ja demarien kunnallisjärjestön aiempi puheenjohtaja Timo Koivisto pitää lehden mahdollista loppua erittäin suurena riskinä Satakunnan sosiaalidemokraateille.

– Lehden avulla Satakunnassa SDP:llä on suurin kannatus koko Suomessa. Muualla Suomessa on tullut turpiin, mutta Satakunnassa olemme pitäneet pintamme.

Koiviston mukaan lehden loppumisen jälkeen Uusi Aika voi jatkaa verkossa. Hän ei kuitenkaan usko, että nettijulkaisu kerää samaa lukijamäärää tai saa samaa vaikutusvaltaa kuin sanomalehti.

Lehden avulla Satakunnassa SDP:llä on suurin kannatus koko Suomessa.

Timo Koivisto

Uuden Ajan jatko on ollut vaakalaudalla aiemminkin. Muun muassa vuonna 2011 demaripiirissä pelättiin, ettei lehteä enää pystytä julkaisemaan. Ilmestyskertoja ja henkilökuntaa vähentämällä lehti on kuitenkin pystytty pitämään hengissä. Myös vuonna 2015 huhuttiin lehden lopetuksesta.

Nykyisellään Uusi Aika on ilmestynyt kerran viikossa keskiviikkoisin. Aikanaan sen palveluksessa oli jopa 15 toimittajaa. Nykyään lehteä tekee päätoimittajan lisäksi kaksi toimittajaa.

Puoluelehdistön kato

Satakunnassa ilmestyi vielä viime vuosikymmenellä kolme puoluelehteä, Uuden Ajan lisäksi vasemmistoliiton Satakunnan Työ ja keskustan Lalli. Ensimmäisenä lakkautettiin Lalli vuonna 2009.

Satakunnan Työ lakkautettiin paperilehtenä vuonna 2015. Satakunnan Työ muuttui suurin toivein verkkolehdeksi, mutta julkaisu ei ole ollut luettavissa pitkään aikaan.

Uusi Aika perustettiin Sosialidemokraatti-nimellä vuonna 1906. Nimi vaihtui Uudeksi Ajaksi sisällissodan jälkeen vuonna 1919. Lehti oli osa työväenliikkeen nousua ja sen palveluksessa on ollut monta legendaarista sosiaalidemokraattia Eetu Salinista ja Väinö Tannerista alkaen.

Jos Uusi Aika loppuu, ainoaksi sosiaalidemokraattiseksi sanomalehdeksi jää Joensuussa ilmestyvä Viikko-Pohjois-Karjala (siirryt toiseen palveluun). Puolueen pää-äänenkannattaja Demokraatti (siirryt toiseen palveluun) muuttuu alkuvuonna sanomalehdestä aikakauslehdeksi. Aikanaan demarilehtiä ilmestyi käytännössä kaikissa Suomen maakunnissa.