1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastushelikopterit

Parikkala liittymässä kantelijoiden rintamaan – lääkärihelikopteripäätöksestä lähdössä kantelu oikeusasiamiehelle

Parikkalan kunnanjohtajan mukaan reforministerityöryhmä sivuutti oikeusasiamiehen näkemyksen potilaiden yhdenvertaisesta kohtelusta, kun se päätti sijoittaa kopterin tukikohdan Lappeenrannan sijasta Uttiin.

pelastushelikopterit
Pelastus/lääkärihelikopteri ilmassa.
Uudet lääkärihelikopterit aloittavat näillä näkymin toimintansa vuonna 2022.Risto Koskinen / Yle

Parikkalan kunnassa harkitaan lääkärihelikopteria koskevan kantelun tekemistä eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelun tekemistä esittää kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Reformiministerityöryhmä päätti joulun alla, että Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteri sijoitetaan Kouvolan Uttiin. Huuskosen mukaan työryhmä sivuutti oikeusasiamiehen näkemyksen potilaiden yhdenvertaisesta kohtelusta.

Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmä esitti kopterin tukikohdaksi Lappeenrantaa. Parikkalan kunnanjohtaja katsoo, että asiantuntijaryhmän Lappeenrantaa puoltavat näkökohtia oli käsitelty vähätellen reformiministerityöryhmän perustelumuistiossa.

Jos kopteri sijoitetaan Uttiin, jäävät Etelä-Karjalan pohjoispää sekä osa Etelä-Savoa lääkärihelikopterin ulottumattomiin.

Parikkalan kunnanhallitus päättää kantelun tekemisestä ensi viikolla (siirryt toiseen palveluun).

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri päätti aiemmin tällä viikolla tehdä oikeusasiamiehelle kantelun lääkärihelikopteripäätöksestä. Lisäksi kantelun on tehnyt kahdeksan yksityishenkilöä. Yksi heistä on Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen.

Lue seuraavaksi