1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nicolás Maduro

Venezuelan Maduro vannoi virkakavalan – lukuisat maat pitävät vaalitulosta peukaloituna

Maduron virkaanastujaisiin osallistui Latinalaisen Amerikan vasemmistopresidenttejä, mutta lukuisat Etelä-Amerikan maat eivät lähettäneet seremonioihin edustajiaan.

Nicolás Maduro
Venezuelan Presidentti Nicolas Maduro
Yuri Cortez / AFP / Lehtikuva

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on vannonut virkavalansa maan pääkaupungissa Caracasissa.

Maduron toista presidentinkautta varjostaa maata ravisteleva vakava talouskriisi, jonka vuoksi pulaa on muun muassa ruoasta ja lääkkeistä. Yli kaksi miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta maan vaikean taloustilanteen vuoksi.

Seremonioihin osallistui Latinalaisen Amerikan vasemmistopresidenttejä, kuten Nicaraguan Daniel Ortega, Bolivian Evo Morales sekä Kuuban Miguel Diaz-Canel. Meksiko oli lähettänyt seremonioihin vain matalalan tason diplomaatin. Maduron mukaan kaikkiaan 94 maata lähetti edustajansa virkaanastujaisiin.

Yhdysvallat, EU ja lukuisat Latinalaisen Amerikan maat pitävät viime kevään presidentinvaalien tulosta peukaloituna.

Presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton ilmoitti Twitterissä illalla, ettei Yhdyvallat tunnusta Maduroa Venezuelan presidentiksi. Boltonin mukaan Yhdysvallat jatkaa Venezuelan ”korruptoituneen hallinnon” painostamista ja vetoaa Venezuelan demokratian ja vapauden puolesta.

Myös Liman ryhmä, joka koostuu pääosin Latinalaisen Amerikan maista, on vedonnut Maduroon, jotta tämä luovuttaisi vallan Venezuelan parlamentille, kunnes uudet presidentinvaalit voidaan pitää. Maduro on tyrmännyt vetoomuksen ja kuvaillut sitä vallankaappaukseen yllyttämiseksi.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi