1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kongon demokraattisen tasavallan politiikka

Kongon vaalitulos herättää vastalauseita sekä ulkomailla että omien parissa – yksi ehdokkaista ei tunnusta häviötään

Ranska, Belgia ja katolinen kirkko esittivät epäilyksensä siitä, saiko Félix Tshisekedi todellisuudessa eniten ääniä.

Félix Tshisekedin kannattajat juhlivat suosikkinsa vaalivoittoa Kinshasassa. Kuva: Hugh Kinsella Cunningham / EPA

Opposition UDPS-puolueen Félix Tshisekedin yllätysvalinta Kongon demokraattisen tasavallan presidentiksi on kohdannut vastalauseita.

Kongon vaalikomissio julisti Tshisekedin voittajaksi aamuyöllä alustavien tulosten perusteella, yli puolitoista viikkoa kestäneen ääntenlaskennan jälkeen. Tshisekedin kannatusalueilla alkoivat pian riehakkaat voitonjuhlat.

– Kongon kansa todella näytti maailmalle, että se halusi muutosta ja sai sen, Tshisekedin kannattaja Jose Emina sanoi Reutersille Itä-Kongon Bukavussa.

Vaaleja tarkkaillut Kongon katolinen kirkko ilmoitti päivän valjettua, että sen keräämien tietojen perusteella Tshisekedi ei voittanut vaaleja.

Katolisella kirkolla oli 40 000 vaalitarkkailijaa eri puolilla maata, joten sen arviota voi pitää luotettavana. Kirkko valvoi sekä äänestämistä että ääntenlaskentaa. Kongo on hartaan katolinen valtio, ja kirkkoa kunnioitetaan siellä laajasti.

Fayulu: "Vaalivallankaappaus"

Muut vaaleja tarkkailleet järjestöt sanoivat, että voittajaksi olisi pitänyt julistaa opposition Lamuka-puolueen Martin Fayulu, joka oli ennakkotietojen perusteella selkeä vaalivoittaja.

Myös Fayulu itse kiisti tuloksen ja syytti vaalikomissiota vaalivallankaappauksesta Radio France Internationalen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Pääkaupunki Kinshasan lähellä Kikwitissä Fayulun kannatusalueilla puhkesi torstaina väkivaltaa, ja kaupunginjohtajan mukaan neljä ihmistä kuoli levottomuuksissa.

Pääosin kongolaiset ottivat vaalituloksen kuitenkin vastaan rauhallisesti.

Sopimus kulisseissa?

Myös Ranska ja Kongon entinen siirtomaaisäntä Belgia esittivät epäilyksensä tulosten uskottavuutta kohtaan.

Tulokset saatetaan haastaa oikeudessa.

Useat Kongo-tutkijat arvioivat, että väistyvä presidentti Joseph Kabila on tehnyt kulissien takana sopimuksen Tshisekedin kanssa. Fayulu olisi ajanut 18 vuotta hallinneen Kabilan eliitin varmemmin lopullisesti vallasta.

Astuu valtaan kumpi oppositioehdokas tahansa, vaalitulos tarkoittaa historiallista muutosta Kongossa.

Kyseessä on ensimmäinen demokraattinen vallanvaihto sen jälkeen, kun itsenäistymisen ajan pääministeri Patrice Lumumba syöstiin vallasta ja murhattiin länsimaiden tuella vuonna 1960.

Lisää aiheesta:

Opposition Tshisekedi voitti Kongon presidentinvaalit

Kongon vaalit: Vaalivilppiepäilystä alkanut nujakka vaati kahden ihmisen hengen äänestyspaikalla

Presidentti väitti ebolan leviävän äänestyskoneen näytön kautta, väkivallan uhka korkealla – Näitä 3 asiaa kannattaa seurata Kongon vaaleissa

Kongon historialliset vaalit eivät ota onnistuakseen: vaalimateriaalia tuhoutui tulipalossa ja rahtikoneturmassa