Naiset vaativat loppua Saudi-Arabian huoltajuusjärjestelmälle – ”Poistakaa se, ja me kaikki emme muuta pois”

Saudi-Arabia on lupaillut luopuvansa naisia syrjivästä huoltajuusjärjestelmästä, mutta myös korostanut, että prosessi vie aikaa.

Saudi-Arabia
naiset ostoksilla ostoskeskuksessa riadissa.
Saudi-naiset eivät saa ostoksilla kokeilla vaatteita sovituskopeissa. Kasvojen peittäminen ei ole pakollista.AOP

Perhettään Thaimaahan paenneen 18-vuotiaan naisen tapaus on innoittanut saudiarabialaisnaisia vaatimaan jälleen holhousjärjestelmän kumoamista äärivanhoillisessa kuningaskunnassa. Saudi-Arabia on yksi naisia eniten rajoittavista maista.

Holhousjärjestelmä merkitsee sitä, että nainen on miehen holhouksessa. Nainen ei voi esimerkiksi matkustaa ilman miespuolisen holhoojan, kuten isän, aviomiehen, veljen tai jopa oman poikansa lupaa.

Twitterissä saudinaisten keskuudessa on noussut tällä viikolla suosituksi iskulause ”Poistakaa huoltajuusjärjestelmä, ja me kaikki emme muuta maasta pois.”

Muun muassa 36-vuotias Mai-niminen lääkäri kertoi Twitterissä kokevansa häpeää siitä, että häntä kohdellaan kuin alaikäistä. Harvardin yliopistosta valmistunut kahden lapsi äiti ihmettelee, miten hänen annetaan tehdä ammatissaan ratkaisuja elämästä ja kuolemasta sekä kasvattaa lapsia. Sen sijaan omaa elämäänsä koskevia päätöksiä hän ei saa tehdä.

– Miten ironista! tviittasi Mai.

Saudihallitus on lupaillut luopuvansa huoltajuusjärjestelmästä, mutta myös korostanut, että prosessi vie aikaa.

Kruununprinssi Mohammad bin Salman antoi viime vuonna amerikkalaislehti The Atlanticin haastattelussa viitteitä siitä, että hän olisi valmis luopumaan järjestelmästä.

– Jos vastaan kyllä tähän kysymykseen, tarkoittaa se sitä, että luon ongelmia niissä perheissä, jotka eivät halua antaa vapauksia tyttärilleen, kruununprinssi muotoili.

Jo vuonna 2016 saudiaktivistit lanseerasivat kampanjan holhousjärjestelmän kumoamiseksi iskulauseella ”Olen oma huoltajani”. Tuolloin järjestelmän kumoamista vaativaan kansalaisadressiin kertyi 14 500 nimeä.

Lähteet: Reuters