Hyppää sisältöön

Hypoteekkiyhdistys: Nousukausi on ohi

Hypon mukaan seuraavalla hallituksella on haasteita edessään globaalin kasvun hiipuessa.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo talouskasvun hiipuvan. Kuva: Esa Fills / Yle

Asuntorahoitukseen erikoistunut luottolaitos Suomen hypoteekkiyhdistys (Hypo) toteaa tiedotteessaan nousukauden olevan ohi.

Hypon mukaan taantuman vaara on kasvanut viime kuukausina.

– Pörssipaniikki ja laskevat luottamusmittarit kertovat kasvavista riskeistä ja hiipuvasta talouskasvusta meillä ja maailmalla, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa tiedotteessa.

Hypon mukaan seuraavalla hallituksella on haasteita edessään globaalin kasvun hiipuessa. Kauppasodan siirtyminen twiiteistä tekoihin, Brexit-päivämäärän lähestyminen, USA:n liittovaltion hallinnon sulku rajamuurin takia ja EU:n budjettisäätöjen vesittäminen synkentävät tunnelmia rahoitusmarkkinoilla.

– Rakentamisessa aloitukset ja luvat ovat kääntyneet jo laskuun. Samalla asuntosijoittajien suurin rynnistys on rauhoittunut, kun uusia asuntoja valmistuu ennätysmäisesti ja pankit ovat hinnoitelleet sijoittajien tuomat riskit oikeaoppisemmin. Pörssin rakennusyhtiöltä on kuultu jo ensimmäiset yt-ilmoitukset parin vuoden vilkkaan rekrytointiaallon jälkeen ja pian luottamusluvut ropisevat alas, Hypon Brotherus arvioi.

Hänen mukaansa hiipuvan kasvun myötä euroalueella koronnostot siirtyvät 2020-luvulle ja nousu on niukkaa senkin jälkeen.

Euroopan keskuspankki (EKP) lopetti joulukuussa arvopaperien osto-ohjelman, minkä myötä myös asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor on noussut aavistuksen. Samalla USA:ssa markkinat odottavat keskuspankki Fediltä ennemminkin koronlaskua tänä vuonna kuin enää uusia nostoja talousnäkymien tummennettua.