Monissa kouluissa tunteja ei enää istuta pulpeteissa vaan jumppapallolla tai säkkituolissa – tiloissa voi liikkua vapaammin, mutta ergonomia saattaa kärsiä

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat laatineet ensimmäisen ergonomiaoppaan, jossa opastetaan koululaisia oikeanlaisiin asentoihin.

Tyrnävä
Koululuokka.
Kuvituskuva.Sakari Partanen / Yle

Uudenlaiset avoimet oppimisympäristöt yleistyvät koulumaailmassa, mutta tietoa niiden vaikutuksista opiskelijoiden ergonomiaan ei ole.

Avoimissa oppimisympäristöissä ei välttämättä ole lainkaan perinteisiä pulpetteja, vaan istuimina on esimerkiksi säkkituoleja ja jumppapalloja. Oppilaat pääsevät liikkumaan tiloissa vapaammin ja opiskelemaan erilaisissa asennoissa, jotka eivät kuitenkaan välttämättä ole ergonomian kannalta suositeltavia.

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat laatineet ensimmäisen ergonomiaoppaan, jossa opastetaan koululaisia oikeanlaisiin asentoihin.

Ergonomiaan on tärkeää kiinnittää huomiota jo varhaisessa vaiheessa, sillä esimerkiksi ryhtimuutokset ovat yleistyneet yhä nuoremmilla ja ne aiheuttavat erilaisia vaivoja.

Ergonomiaoppaan esimerkkikouluna toimii Tyrnävän Rantaroustin koulu, joka avattiin reilu vuosi sitten. Noin 500 oppilaan koulussa ei juuri ole perinteisiä luokkia, käytäviä tai väliseiniä.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)