Hyppää sisältöön

Tuomioistuin hylkäsi Reutersin journalistien vetoomuksen Myanmarissa – 7 vuoden vankeustuomiot pysyvät voimassa

Journalistit olivat tutkineet Myanmarin rohingya-muslimeihin kohdistuneita julmuuksia.

Reutersin journalistit Wa Lone ja Kyaw Soe Oo tuomittiin syyskuussa 2018 seitsemäksi vuodeksi vankeuteen valtionsalaisuuksia koskevan lain rikkomisesta. Toimittajat tutkivat turvallisuusjoukkojen tekemiä rohingya-muslimien murhia. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Kaakkoisaasialaisessa Myanmarissa tuomioistuin on hylännyt kahden uutistoimisto Reutersin toimittajan vetoomuksen vankeustuomioiden kumoamisesta.

Reportterit Wa Lone ja Kyaw Soe Oo tuomittiin viime vuoden syyskuussa seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen valtionsalaisuuksia koskevan lain nojalla.

Toimittajat tutkivat Myanmarin rohingya-vähemmistöön kohdistettua väkivaltaa.

Toimittajat vangittiin loppuvuonna 2017. Syytteen mukaan heillä oli hallussaan salaiseksi julistettuja asiakirjoja.

Vuonna 2017 väkivaltainen sotilasoperaatio ajoi yli 730 000 rohingya-muslimia naapurimaahan Bangladeshiin. Buddhalaisenemmistöinen Myanmar ei tunnusta rohingya-vähemmistön edustajia kansalaisikseen.

Vangitsemishetkellä Reutersin toimittajat selvittivät kymmenen rohingya-muslimin joukkomurhaa Rakhinen osavaltiossa. Miehet sanovat, että poliisi viritti heille ansan.

He kertoivat kahden poliisimiehen antaneen heille sanomalehteen käärittyjä papereita tapaamisessa ravintolassa Yangonissa 12. joulukuuta 2017. Pian sen jälkeen siviiliasuiset poliisit pidättivät toimittajat.

Huhtikuussa poliisikapteeni Moe Yan Naing todisti, että korkea-arvoinen poliisiupseeri oli antanut alaisilleen määräyksen järjestää salaisia asiakirjoja Wa Lonen haltuun. Hän sai sittemmin vuoden tuomion poliisin sääntöjen rikkomisesta.

Tuomioistuimen mukaan puolustus ei ollut kyennyt esittämään riittäviä todisteita journalistien syyttömyydestä. Toimittajilla on vielä mahdollisuus valittaa tuomiosta maan korkeimpaan oikeuteen.

– He ovat kaltereiden takana yhdestä syystä: vallanpitäjät pyrkivät vaientamaan totuuden, Reutersin päätoimittaja Stephen J. Adler sanoi.

– Journalismi ei ole rikos, ja kunnes Myanmar korjaa tämän kauhean vääryyden, Myanmarin lehdistö ei ole vapaa ja Myanmarin sitoutuminen oikeusvaltioon ja demokratiaan on epäilyksen alla.

Rohingya-muslimeihin kohdistunut vaino ja Reutersin toimittajien tuomiot ovat mustanneet Myanmarin siviilijohtajan Aung San Suu Kyin mainetta.

Myanmarissa eli entisessä Burmassa heräsi toiveita demokratisoitumisesta, kun maata pitkään hallinnut sotilasjuntta vapautti Nobel-palkitun demokratia-aktivistin Suu Kyin ja tämän puolue voitti vuoden 2015 vaalit.

Suu Kyi on myös puolustanut Reutersin toimittajien vangitsemista. Hänen mukaansa tuomiolla ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

– Heidät tuomittiin, koska he rikkoivat lakia, Suu Kyi sanoi.

Aiheesta aiemmin:

.
.