1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

Suomenlahdella havaittiin viileässä viihtyvää sinilevää

Sinilevän kasvu saattaa johtua normaalia lämpimämmästä merivedestä.

levät
sinilevää avannossa
Syke

Suomenlahdella on löydetty viileässä vedessä ja jopa jään alla kukintoja muodostavaa sinilevää.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Aphanizomenon-sinilevää on löydetty Pernajanlahdelta Itä-Uudeltamaalta. Löytö vahvistui jää- ja vesinäytteistä. Havainnot tehtiin nyt tammikuun alkupuolella.

Tavallisesti sinilevää näkyy heinä-elokuun vaihteessa lämpimän veden aikana. Silloin sitä näkee myrkyllisen Nodularia spumigena -sinilevälajin kanssa.

Aphanizomenon-sinilevän ei tiedetä muodostaneen myrkyllisiä kukintoja Itämeressä. Sen sijaan järvissä on havaittu tämän suvun tuottavan myrkyllisiä kantoja.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (siirryt toiseen palveluun) suosituksen mukaan paljon sinilevää sisältävään veteen pitää aina suhtautua niin, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittoja.

Paljon syksyisiä havaintoja sinilevästä

Syke sai viime syksyn aikana tavallista enemmän havaintoja myöhäisistä sinileväkukinnoista. Lisäksi havaintoja kertyi turkooseista maalimaisista esiintymistä Suomenlahdella. Havainnot vahvistuivat nyt nähdyn talvisen Aphanizomenon-sinilevän aiheuttamiksi.

Sykkeestä arvioidaan, että ajankohtaan nähden normaalia lämpimämpi merivesi on voinut edistää sinilevän kasvua. Tilastojen mukaan syys-marraskuu oli 1-3 astetta tavanomaista lämpimämpää. Myös joulukuussa oli tavanomaista lämpimämpää.

Edellisen kerran samanlaista Aphanizomenon-sinilevää havaittiin vuosina 1993-1998. Havainnon olivat joulukuun ja helmikuun väliseltä ajalta. Lisäksi 2000-luvun alussa ja vielä vuonna 2012 tuli ilmoituksia kukinnoista tähän samaan vuodenaikaan.

Kesällä 2018 Suomenlahdella (siirryt toiseen palveluun) oli poikkeuksellisen runsaasti Aphanizomenon-tyypin sinilevää. Otetuissa näytteissä oli myös mahdollisesti myrkyllisen Dolichospermun-suvun sinileviä. Myrkyllistä Nodularia spumigena -lajia havaittiin myös, mutta se ei ollut valitsevaa tyyppiä.

Sinilevän kukkimista edistä Suomenlahden vesien runsas ravinnemäärä. Siihen vaikutti Itämeren pääaltaan syväveden hapettomuus ja fosforipitoisuus.

Lue seuraavaksi