Puola pidätti kaksi henkilöä epäiltynä vakoilusta – Media: Kiinalainen on Huawein työntekijä

Puolan turvallisuuspalvelu teki ratsian Huawein toimistoon.

vakoilu
Huawein kyltti
Huawein sanktiot lykkääntyvät kolmella kuukaudella.Wu Hong / EPA

Puolan turvallisuuspalvelu on pidättänyt yhden Puolan kansalaisen ja yhden Kiinan kansalaisen epäiltynä vakoilusta.

Puolan turvallisuuspalvelu on tehnyt ratsiat kiinalaisen teknologiayhtiön Huawein sekä tietoliikenneyhtiö Orangen Puolan toimistoihin.

Huawei ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa. Orange vahvisti, että turvallisuuspalvelu keräsi tiistaina tietoja yrityksen työntekijästä.

– Kiinan kansalainen on liikemies, joka työskentelee suuressa elektroniikkayrityksessä. Puolalainen on henkilö, joka tunnetaan kyberliiketoimintaan liittyvissä piireissä, Puolan turvallisuuspalvelun varajohtaja Maciej Wasik kertoi Puolan valtion uutistoimisto PAP:lle.

Puolan yleisradioyhtiö TVP:n tietojen mukaan pidätetty Kiinan kansalainen on työskennellyt johtotehtävissä Huawein Puolan toimistossa. TVP:n mukaan puolalainen olisi entinen Puolan turvallisuuspalvelun työntekijä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Puolan turvallisuuspalvelun tiedottaja Stanislaw Zaryn kuitenkin sanoo, etteivät pidätykset liity Huaweihin.

Huawei Yhdysvaltojen hampaissa

Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Kanadassa joulukuun alkupuolella. Wanzhoun pidätys liittyi Yhdysvaltojen Iranille määräämien talouspakotteiden rikkomiseen.

Uutistoimisto Reuters kertoi joulukuun lopussa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee kansallisen hätätilan julistamista, jolla estettäisiin maan yrityksiä ostamasta telelaitteita, jotka ovat kiinalaisten Huawein ja ZTE:n valmistamia.

Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden mukaan Kiina voi käyttää Huawein ja ZTE:n laitteita vakoiluun. Todisteita väitteelle ei ole esitetty julkisesti. Huawei on kiistänyt väitteet.

Yhdysvaltojen arvostelu Huaweita kohtaan on saanut monet länsimaat ja länsimaiset yritykset arvioimaan, pitäisikö niiden kieltää yhtiön laitteiden käyttö tietoverkoissaan.

Lue myös:

Reuters: Trump pohtii kansallisen hätätilan julistamista – sulkisi markkinat Huaweilta ja ZTE:ltä

Huawein talousjohtajaa uhkaa Yhdysvalloissa jopa 30 vuoden vankeustuomio

Lähteet: AP, Reuters