1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Riiteleminen

Siniset riitelevät Lapissa: Kaksi hallitusta, puoluehallitukselta jäähy ja uhkaus käräjistä

Riitely johti siihen, että sinisten puoluehallitus erotti Lapin piiriyhdistyksen puolueesta. Riidan ytimessä on lappilainen kansanedustaja, puoluesihteeri Matti Torvinen.

Riiteleminen
Matti Torvinen
Paikallisväen kinastelu uhkasi kansanedustaja, puoluesihteeri Matti Torvisen (sin.) ehdokkuutta.Jarno Kuusinen / AOP

Eduskuntapuolue sinisten eli sinisen tulevaisuuden lappilaiset aktiivit ovat ajautuneet vakaviin erimielisyyksiin. Erimielisyydet ovat johtaneet siihen, että piiriyhdistyksellä on nyt kaksi hallitusta. Molemmat ovat sitä mieltä, että vain heidän hallituksensa on laillisesti valittu ja toinen on laiton.

Lapin siniset -yhdistyksen jäsenet tuntuvat jakaantuvan kahteen leiriin. Toisella puolella on kansanedustaja, puoluesihteeri Matti Torvisen kannattajat ja toisella Torvisen vastustajat, kemijärveläinen sinisten valtuutettu Johan Huczkowski liittolaisineen.

Viime lokakuussa Torvisen vastustajat eli silloisen sinisten piiriyhdistyksen hallituksen enemmistö, ilmoitti vastustavansa Torvisen asettamista kansanedustajaehdokkaaksi Lapin vaalipiiristä. Osa yhdistysväestä moitti Torvisen johtamista autoritääriseksi.

Pian Torvinen kutsui koolle kokouksen, jossa yhdistykselle valittiin uusi hallitus, jossa oli vain Torvisen kannattajia, puheenjohtajaksi valittiin Jyrki Saarenpää. Yhdistyksellä oli siis syksyllä kaksi hallitusta.

Puoluehallitus puuttui peliin

Sinisten puoluehallitus päätti puhaltaa pelin poikki joulukuussa. Puoluehallitus erotti riitaisan piiriyhdistyksen puolueesta ja palautti toimivaltaiseksi yhdistyksen hallitukseksi ennen sotkuja toimineen, Matti Torvisen johtaman hallituksen. Torvisen johtama hallitus kokoontui joulun alla, mutta tämän kannattajat jäivät alakynteen ja marssivat ulos kokouksesta.

Paikalle jäänyt vastapuoli piti oman vuosikokouksen uuden vuoden aattona. Vuosikokouksessa Johan Huczskowski liittolaisineen valitsivat itsensä yhdistyksen hallitukseen. He anovat nyt sinisten puoluehallitukselta pääsyä takaisin puolueeseen.

Riidan seuraava erä saatetaan nähdä Lapin käräjäoikeudessa. Huczkowskin johtama hallitus aikoo viedä kiistan käräjille, koska heidän mielestään Torvinen on ohittanut yhdistyslain ja rikkonut yhdistyksen omia sääntöjä kutsuessaan koolle syyskokouksen. Torvinen kiistää nämä väitteet.

Torvisen kannattajat taas sanovat, että Huczkowskin väen vuosikokous ja sen päätökset ovat laittomia.

Patentti- ja rekisterihallituksesta kerrotaan, että Lapin Siniset ry:n puheenjohtaja on 13.11.2018 lähtien Jyrki Saarenpää.

Eduskuntavaaliehdokkaiden valinta piiriltä puolueelle

Lapin sinisten nahistelusta huolimatta Torvinen kuitenkin pääsi kansanedustajaehdokkaaksi Lapin vaalipiirissä.

Puoluehallitus nimittäin on päättänyt, että Lapin vaalipiirin ehdokkaat valitsee puoluehallituksen valtuuttama vaaliasiamies Pekka Sinisalo, ei riitaantunut Lapin piiriyhdistys.

Torvinen sanoo, ettei ole rikkonut lakia tai yhdistyksen sääntöjä.

– Oli pakko kutsua yleinen kokous koolle, koska yhdistyksen Kemijärven siipi ilmoitti, ettei tule puheenjohtajan kanssa samaan hallituksen kokoukseen. Lisäksi Huczkowski esiintyi lain vastaisesti varapuheenjohtajana vaikka ei sitä ollut ja hän kutsui kokouksia koolle tässä roolissa, Torvinen kertaa syksyn tapahtumia.

Hän lisää, että on jo vetäytynyt yhdistyksen toiminnasta.

– Puolueen kannalta on parempi, että tämä Terijoen hallitus riitelee keskenään. Katsotaan ensi kesänä, voidaanko piiriyhdistys ottaa takaisin puolueeseen vai ei, Torvinen kommentoi.

Lue seuraavaksi