EU tutkii Niken verojärjestelyt – taustalla massiivinen tietovuoto

Urheiluvälinevalmistajan verojärjestelyt tulivat esiin niin sanotuissa Paratiisin papereissa.

Paratiisin paperit
Niken urheilukenkiä esillä kaupassa.
Urheiluvälinevalmistaja Niken verojärjestelyt joutuvat EU:n syyniin. Yhtiötä uhkaa pahimmillaan miljardien eurojen lasku verokikkailusta.Yle

Nike on hyödyntänyt Alankomaiden yrityksille suosiollisia verolakeja. Se on näin saanut miljardien eurojen verohyödyn Euroopassa ja konsernin kotimaassa Yhdysvalloissa.

Niken verosuunnittelu kävi ilmi valtavasta veroparatiisia koskevasta tietovuodosta eli niin sanotuista Paratiisin papereista.

Nyt Euroopan komissio selvittää (siirryt toiseen palveluun), rikkovatko verojärjestelyt EU:n kilpailulainsäädäntöä.

– Jäsenvaltioiden ei pitäisi antaa yritysten luoda monimutkaisia yritysrakennelmia, joiden avulla yhtiöt voivat pienentää verotettavia tulojaan ja antaa samalla yhtiöille epäreilun edun kilpailijoihin nähden, EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager sanoi talouslehti Financial Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Miljardimaksut uhkaavat Nikea

Komission käynnistämä tutkinta voi johtaa siihen, että Nike joutuu maksamaan takautuvasti useiden miljardien eurojen verot.

Monet kansainväliset suuryritykset kuten autonvalmistaja Fiat (siirryt toiseen palveluun), hakukoneyhtiö Google, kahvilaketju Starbucks (siirryt toiseen palveluun), matkapuhelinjätti Apple ja verkkokauppa Amazon ovat joutuneet komission tutkimuksen kohteeksi ja maksamaan jälkikäteen veroja.

Komission mielestä yhtiöiden solmimat verosopimukset olivat muun muassa kilpailulainsäädännön vastaisia.

Nike on tyypillinen esimerkki monikansallisesta suuryhtiöstä, joka hyödyntää verosuunnittelussaan veroparatiiseja ja verosäädöksissä olevia porsaanreikiä.

Euroopassa Nike hyödyntää Hollannin lainsäädännön mahdollistamaa erikoista kumppanuusrakennetta eli niin kutsuttua CV-yhtiömuotoa. Euroopan unioni on jo kieltänyt verosuunnittelussa käytettävän yhtiömuodon, mutta vasta vuodesta 2022 alkaen.

Graafi
MOT / ICIJ

Verokikkailua Hollannin kautta – myös suomalaisten rahoilla

Miten Niken verosuunnittelu sitten on toiminut? Lyhyt vastaus on: rojaltimaksujen avulla.

Kun suomalainen kuluttaja ostaa esimerkiksi Niken kengät, maksu kengistä menee Niken Euroopan emoyhtiölle Hollantiin.

Niken liikevaihto Euroopassa ja Lähi-idässä on useita miljardeja euroja. Nike onnistuu siirtämään rahoista merkittävän osan matalan verotuksen maissa toimiviin yhtiöihinsä. Tämä on mahdollista, sillä Niken tytäryhtiöt maksavat konsernille yhtiön tuotemerkin käytöstä.

Rojaltimaksut eri maiden välillä ovat pääsääntöisesti (siirryt toiseen palveluun) kokonaan verovapaita.

Vuosien varrella Nike on kerryttänyt verottajien ulottumattomiin arviolta 10,3 miljardia euroa. Tästä summasta Nike on maksanut veroja alle kaksi prosenttia Yhdysvaltojen ulkopuolella ja nolla prosenttia Yhdysvalloissa.

Tiedot ovat peräisin kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n tekemästä tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).