1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Aftonbladet-lehti: Löfvenin hallituksesta yhteisymmärrys Ruotsissa – vaatii vielä puoluehallintojen hyväksynnän

Keskiryhmät saavat ilmeisesti punnittavakseen toisenkin, kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin esityksen.

Ruotsin politiikka
Stefan Löfven
Stefan LöfvenAOP

Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden mukaan sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue, keskusta ja liberaalit ovat päässeet sopimukseen Stefan Löfvenin johtamasta hallituksesta.

Neuvotteluissa olisi lehden mukaan sovittu puolueille vaikeista kysymyksistä kuten työmarkkinoiden joustosta, vuokrasääntelystä ja perheiden yhdistämisestä.

Sopimus pitää vielä hyväksyttää puoluehallinnoissa. Sosiaalidemokraatit ovat kutsuneet puoluejohdon koolle tänään. Myös keskustan eduskuntaryhmä on koolla.

Hallituspohjalle on saatava myös vasemmistopuoleen tuki, mutta sitä pidetään etukäteen varmana. Stefan Löfven on ollut vasemmistopuolueen pääministeriehdokas jo vaalikampanjan aikana.

Ulf Kristerssonilta vastaesitys

Ruotsin television mukaan myös kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on tehnyt oman esityksensä hallitusyhteistyöstä keskiryhmille. Siinä luvattaisiin keskustalle ja liberaaleille vapaita käsiä muun muassa budjettiesityksissä. Aiemmin on arveltu, että Kristersson yrittäisi myös tarjota keskustalle ja liberaaleille jonkinlaista takuuta siitä miten ruotsidemokraattien vaikuttaminen estetään.

Keskiryhmien puoluehallinnot oli jo aikaisemmin kutsuttu koolle viikonlopuksi. Liberaalit ovat koolla sunnuntaina, keskusta lauantaina.

Niissä puolueet ratkaisevat kumman pääministeriyttä he tukevat, Löfvenin vai Kristerssonin. Valinta kahden pääministeriehdokkaan välillä on repinyt erityisesti liberaalien rivejä. On mahdollista, että erimielisyydet siitä kenestä pitäisi tulla pääministeri ja millä ehdoilla, näkyvät vielä varsinaisessa pääministeriäänestyksessä.

Puhemies esittää maanantaina eduskuntapuolueiden johtoa kuultuaan pääministeriehdokasta. Pääministeristä äänestetään keskiviikkona.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, edellisen kauden pääministeri Stefan Löfven johtaa nyt toimitusministeristöä.

Lue seuraavaksi