Poliisi ei ainakaan vielä aloita esitutkintaa eduskunnan henkilöstöriidassa – Puhemies Risikon mukaan työilmapiiri erinomainen

Poliisi on tehnyt yhden tutkintapäätöksen, jonka mukaan eduskunnan henkilöstöriidassa ei ole aihetta epäillä rikosta eikä esitutkintaa aloiteta. Toisen tutkintapyynnön käsittely on vielä kesken.

eduskunta
Eduskuntatalo
Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan eduskunnan henkilöstöpäällikön tehtävästä irtisanoutunut Hannu Laitinen on syyttänyt eduskunnan pääsihteeriä ja eduskunnan kansliaa epäasiallisesta kohtelusta.

Laitinen on tehnyt poliisille useita tutkintapyyntöjä siitä, onko eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola syyllistynyt Laitisen kiusaamiseen ja virkavelvollisuuden laiminlyömiseen.

Maija-Leena Paavola
Maija-Leena PaavolaAOP

Risikko: Poliisi ei aloita esitutkintaa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo Ylelle, että poliisi on selvittänyt ensimmäisen tutkintapyynnön eikä asiassa ilmennyt syytä epäillä rikosta eikä esitutkintaa aloiteta. Toisen tutkintapyynnön käsittely on kuitenkin vielä kesken.

Risikon mukaan eduskunnan kansliatoimikunta sai eilen henkilöstöpäällikkö Hannu Laitisen irtisanoutumisilmoituksen. Kansliatoimikunta saa eduskunnan johdon vastauksen Laitisen esille nostamiin asioihin kahden viikon kuluttua.

– Meillä on erinomaisen hyvä työilmapiiri täällä. Minä en ole ainakaan mitään tällaisia ongelmia havainnut. Mutta tietysti niin kuin eilen sovittiin, niin kansliatoimikunnalle annetaan vastaus näihin Laitisen esittämiin asioihin, Risikko toteaa.

Paula Risikko
Paula RisikkoJarno Kuusinen / AOP

Paavola: Taustalla vanha nimitysriita

Pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo Ylelle, että Laitisen syytösten taustalla on vanha riita eduskunnan kansliatoimikunnan nimitysratkaisusta.

– Laitinen ei ole hyväksynyt kansliatoimikunnan keväällä 2016 tekemää nimityspäätöstä, jonka kansliatoimikunnalle esittelin. Sen seurauksena hän on kohdistanut minuun vuoden 2016 keväästä lähtien erilaisia syytöksiä, joita on tutkittu ja joita on edelleen vireillä. Nämä kaikki syytökset kulminoituvat nähdäkseni juuri tuohon nimityspäätökseen, Paavola vastaa.

Nimityskiista koski eduskunnan nykyisen palvelukeskuksen päällikön tehtävää.

Pääsihteeri Paavola luonnehtii eduskunnan virkamiesjohdon työilmapiiriä tällä hetkellä ihan rauhalliseksi.

Hannu Laitinen vastasi Ylelle, että hän ei halua kommentoida asiaa tänään.

Kansliatoimikunta nimitti Laitisen eduskunnan henkilöstöpäälliköksi syyskuussa 2009. Kevään 2017 jälkeen hän on ollut virkakierrossa ja virkavapaalla eduskunnasta.