Silminnäkijät vaitonaisia välikohtauksesta Ilmavoimien kertausharjoituksessa – SS: Yksi haukutuista oli Nurmeksen kaupunginjohtaja

Epäasiallinen käytös vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa poiki syytteet Karjalan lennoston entiselle komentajalle. Myös Ilmavoimien komentajaa epäillään sotilasrikoksesta tapaukseen liittyen.

ilmavoimat
F-18 Hornet hävittäjä saapuu Rissalan tukikohtaan
Rikosepäilyyn johtanut välikohtaus tapahtui kertausharjoituksessa, jossa oli paikalla Karjalan lennoston henkilökuntaa ja sidosryhmien edustajia.Yle

Ilmavoimien kertausharjoituksessa tapahtuneen välikohtauksen silminnäkijät ovat vaitonaisia tapauksen yksityiskohdista.

Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti Markus Päiviö sai tiistaina syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Epäillyt rikokset tapahtuivat Inarin Lemmenjoella syyskuussa 2017 Ilmavoimien Lapinmajalla järjestetyissä vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa.

Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kertoivat torstaina (siirryt toiseen palveluun), että syyte liittyi epäasialliseen käytökseen, johon alkoholilla oli osuutta. Savon Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) yksi 12 asianomistajasta oli Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi. Hän vahvistaa tapahtuneen Ylelle.

– Pitää paikkansa, olin yksi uhreista. En kommentoi asiaa enempää ennen kuin hovioikeus on käsitellyt asian.

Hän vetoaa myös kertausharjoituksia koskevaan vaitiolovelvoitteeseen, joka hänellä on reservin upseerina. Saatsi on sotilasarvoltaan reservin kapteeni.

Savon Sanomien tietojen mukaan haukkumisen ja arvostelun kohteiksi joutuivat Saatsin lisäksi myös muut kertausharjoituksen vieraat sekä paikalla olleet lennoston henkilöstön edustajat.

"Tapahtumat ovat herättäneet ajatuksia"

Kertausharjoitukseen osallistui johtotehtävissä olevia henkilöitä Karjalan lennoston alueen yrityksistä. Yksi heistä oli Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen. Häntä on kuultu rikosepäilyyn liittyen todistajana.

– Tapahtumat ovat toki herättäneet ajatuksia ja minun piti miettiä, ennen kuin menin todistajanlausuntoa antamaan. Mutta enempää en halua nyt julkisesti kertoa, hän kertoo Ylelle.

Toinen julkisuudessa ollut kertausharjoituksen osallistuja on Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo. Hän kertoi Ilta-Sanomille, ettei Lapinmajalla tapahtunut "mitään kuolemanvakavaa" (siirryt toiseen palveluun).

– Ehkä oli vähän huonoa käytöstä, mutta mitään väkivaltaa ei kuitenkaan ollut, Isotalo kertoi lehden mukaan.

Syytteessä myös Ilmavoimien komentaja

Päiviön lisäksi syytteessä on hänen esimiehenään toiminut Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen. Hänen epäillään laiminlyöneen velvollisuuttaan huolehtia esitutkinnan aloittamisesta viipymättä.

Syyttäjänviraston tiedotteen mukaan sekä eversti Päiviö että Ilmavoimien komentaja Eskelinen ovat kiistäneet syyllisyytensä sotilasrikoksiin. Päiviö siirrettiin viime vuoden helmikuussa toisiin tehtäviin.

Eskelisen virkakausi päättyy 1. huhtikuuta, eikä hän ole hakenut jatkoa tehtäväänsä.

Esitutkinnat on epäiltyä kunnianloukkausta lukuun ottamatta suorittanut Puolustusvoimien pääesikunnan oikeudellinen osasto.

Rikoksista epäiltyjen korkeiden sotilasarvojen vuoksi asian ensimmäinen käsittely on hovioikeudessa. Istuntopäivä ei ole vielä tiedossa. Syytteiden sisältö tulee julkiseksi, kun oikeudenkäynti alkaa.

Lemmenjoen kansallispuiston läheisyydessä sijaitsevalla Lapinmajalla on järjestetty monia muitakin vastaavankaltaisia vapaaehtoisia kertausharjoituksia, joihin on kutsuttu sidosryhmien edustajia. Esimerkiksi Keskon Jari Kuosmanen muistelee olleensa kolmessa harjoituksessa.