1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliittiset nuorisojärjestöt muodostivat varjoneuvotteluissa vähemmistöhallituksen, joka kaatui saman tien

Poliittisten nuorisojärjestöjen hallitusneuvottelut loppuivat perjantaina eduskunnan Pikkuparlamentissa.

politiikka
Nuorisjärjestöjen vaalidebatt / Botta 08.01.2018
Poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat kohtasivat vaalitentissä Helsingissä ravintola Ostrobotnialla. Takana Demarinuorten Mikkel Näkkäläjärvi, Vihreiden nuorten Sameli Sivonen, KD Nuorten Aleksi Sarasmaa, RKP-nuorten Christoffer Ingo, Kokoomusnuorten Henrik Vuornos, Keskustanuorten Suvi Mäkeläinen ja Vasemmistonuorten Tuomas Suihkonen. Edessä Perussuomalaisten Nuorten Asseri Kinnunen.Jouni Immonen / Yle

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat saaneet varjohallitusneuvottelut valmiiksi. Lopulta hallituksen muodostivat demarit, kokoomus ja RKP.

Oppositiovoimat kaatoivat hallituksen saman tien järjestöjen tiedotustilaisuudessa, sillä ne eivät olleet tyytyväisiä hallitusohjelmaan.

– Hallituksen ohjelma ei ollut tarpeeksi monipuolinen ja kunnianhimoinen, sanoi keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

Erityisesti keskustan puheenjohtajaa harmitti nuorten hallituksen leikkaukset kuntien valtionosuuksiin ja sinipunahallituksen uusi sote-malli, joka rakentui kuntien varaan.

Keskustan epäluottamuslauseeseen yhtyivät vihreät, KD-nuoret, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset nuoret. Varjohallitusneuvotteluita vetänyttä demarinuorten puheenjohtajaa Mikkel Näkkäläjärveä harmitti vähemmistöhallituksen kaatuminen.

– Kun politiikkaa tehdään, niin aina pitää tehdä kompromissejä. Jos kompromissikykyä ei ole riittävästi, niin sitten voi käydä tälläkin tavalla, Näkkäläjärvi sanoi.

Näkkäläjärvi viittasi siihen, että vihreät nuoret irtaantuivat neuvotteluista tänään aamupäivästä. Vihreiden mukaan järjestöt eivät päässeet yksimielisyyteen hallitusohjelmasta.

– Emme ole tyytyväisiä, kuinka paljon hallitus oli valmis karsimaan ympäristölle ja ilmastolle haitallisista tuista, vihreiden puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoi.

Tämän lisäksi vihreitä jäi hiertämään nuorten hallituksen linjaukset koulutusleikkauksien paikkauksista ja eläintuotannon tuista. Hallituslähteistä vihreitä arvosteltiin iltalypsystä.

Nuorten hallitus painotti ilmastonmuutosta

Vaikka nuorten hallitus jäi lyhytikäiseksi, se ehti saamaan hallitusohjelman aikaiseksi.

Demarinuorten, kokoomusnuorten ja RKP:n nuorten painopisteet hallitusohjelmassa olivat ilmastonmuutos, hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen ja kansainvälinen toiminta.

Nuorten hallitus pyrki hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseen muun muassa yhtenäistämällä arvonlisäverokantoja 22 prosenttiin. Järjestöjen laskelmien mukaan tämä toisi valtiolle verotuloina 3,2 miljardia euroa.

Tämän rahan nuorten hallitus käyttäisi muun muassa sosiaaliturvauudistukseen, lääkekorvauksiin ja ansitotuloveron keventämiseen kaikissa tuloluokissa.

– Jotta sosiaaliturvauudistus voi onnistua, se tarvitsee uskottavan rahoituspohjan, kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos sanoi.

Nuorten hallitus purkaisi kestävyysvajetta sekä leikkauksilla että veronkorotuksilla.

Varjoneuvottelut käynnistyivät tiistaina

Poliittiset nuorisojärjestöt käynnistivät varjohallitusneuvottelut tiistaina, jotta ne saisivat julkisuutta eduskuntavaaliteemoilleen ja -tavoitteilleen.

Samalla neuvotteluiden oli tarkoitus antaa puolueiden lupauksille harjoitusta tulevaisuutta varten. Tiistaina järjestöt ottivat yhteen vaaliväittelyssä, jonka jälkeen ne alkoivat muodostaa hallitusta.

Hallitukseen valikoituivat demarinuoret, kokoomus, vihreät ja RKP ja ne alkoivat neuvotella ohjelmasta torstaina. Sittemmin vihreät irtaantuivat hallitusrintamasta.

Nuorisojärjestöt ottivat lähtökohdaksi Helsingin Sanomien ja Ylen puoluekannatusmittaukset, joiden myötä demarinuoret alkoivat vetää hallitusneuvotteluita.

Juttua korjattu 19:58. Toisin kuin jutussa kerrottiin, siniset eivät yhtyneet epäluottamuslauseeseen. Siniset eivät saaneet puoluekannatusmittausten perusteella paikkoja eduskuntaan, joten ne eivät myöskään osallistuneet hallitusneuvotteluihin.

Lue seuraavaksi