Hyppää sisältöön

"Itse maksettu eläke" on sitkeästi elävä harhaluulo – näin toimii suomalainen eläkejärjestelmä

Eläkejärjestelmässä miljardit eurot ovat perusyksikkö, mutta kuka maksaa ja kenelle?

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kun maksan palkastani työeläkemaksuja, saanko rahat aikanaan takaisin eläkkeenä? Ajatus kuulostaa ehkä loogiselta, mutta työeläkeaparaatti ei ole aivan näin yksinkertainen.

Tällä hetkellä eläkkeellä oleville ihmisille maksettavat eläkkeet rahoitetaan valtaosin maksuilla, jotka kerätään nykyisiltä työnantajilta ja työntekijöiltä.

Eläkejärjestelmän rahavirroista tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2017. Silloin eläkkeitä maksettiin 27 miljardia euroa. Summasta valtaosa on vanhuuseläkettä, mutta mukana on myös muita eläkemuotoja – esimerkiksi työkyvyttömyys- ja perhe-eläkkeitä.

Mistä nuo miljardit tulevat?

Kuva: Mikko Airikka | Yle

Nyt maksetut eläkkeet eivät ole nykyisten eläkeläisten työaikana keräämää rahaa, vaan valtaosa summasta, 18 miljardia, tulee nykyisiltä työnantajilta, työntekijöiltä ja yrittäjiltä.

Lisäksi valtion osuus maksetuista eläkkeistä oli viime vuonna vajaa neljä miljardia. Tämän lisäksi työttömyysvakuutusrahastosta tuli vajaa miljardi, jolla kustannetaan muun muassa työttömyysjaksoilta kertynyt eläke.

Mutta yhteensä näistä maksutuloista kertyy vasta 22,7 miljardia.

Vielä tarvitaan siis 4,3 miljardia, jotta koko 27 miljardin eläkepotti saadaan kustannettua.

Puuttuva summa otetaan vuosien varrella kerätyistä eläkevaroista, joita eläkeyhtiöt paimentavat. Tästä massiivisesta 200 miljardin euron potista piti viime vuonna ottaa 4,3 miljardin viipale.

Ovatko eläkerahat kohta syöty?

Onko syytä huoleen, eli hupenevatko eläkevarat tätä menoa olemattomiin? Tilanne ei näytä suinkaan hälyttävältä. Eläkevaroja pystyttiin kartuttamaan viime vuonna lähes 14 miljardia euroa sijoitustuotoilla.

Mutta mitä on tapahtunut vuoden 2017 jälkeen?

Viime vuoden tietoja ei ole vielä ehditty laskea yhteen, mutta Eläketurvakeskuksen arvion mukaan sekä eläkemeno että maksutulot kasvoivat molemmat noin miljardin verran.

Tasapaino siis säilyy tältä osin.

Sen sijaan sijoitustuotoilta ei enää kukaan uskalla toivoa edellisvuoden hohtoa.

Tulevaisuuden eläkejärjestelmän kannalta on ratkaisevan tärkeää, miten eläkeyhtiöt saavat tuottoa yli 200 miljardin euron eläkerahastoilleen.

Mutta sitäkin tärkeämpää on, että Suomessa on tulevaisuudessa riittävästi työntekijöitä ja yrityksiä, jotka kartuttavat työeläkemaksuja.

Lue myös:

Myytit ja faktat tarkastelussa – Nämä asiat jokaisen tulisi tietää Suomen eläkejärjestelmästä

Vauvakriisi: Jos sama meno jatkuu, maahanmuutto on kaksinkertaistettava – ja eläkkeiden on joustettava