15-vuotias lennätti joululahjaksi saamansa dronen vahingossa naapurin pihalle – siitä alkoi poliisitutkinta, joka selvisi Facebookin avulla

Poliisitutkinta dronesta on harvinaista, vaikka ilmatilaloukkaukset ja läheltä piti -tilanteet ovat roimassa nousussa.

droonit
Kuvauskopteri maassa
Kuvan drone ei liity tapaukseen. Matias Väänänen / Yle

15-vuotias nuorukainen sai joululahjaksi dronen eli kauko-ohjattavan lennokin. Virroilla asuva poika oli 28. joulukuuta lennättämässä uutta dronea, kun hän menetti sen hallinnan.

Drone katosi lennättäjältä ja päätyi naapurin pihalle. Facebookissa alettiin kysellä, kenen drone on kadoksissa. Myös poliisi alkoi tutkia somekeskustelujen jälkeen tapausta ja epäillä ilmatilarikkomusta.

Poliisi suoritti esitutkinnan asiasta, koska dronessa ei ollut siinä vaadittuja yhteystietoja. Selvisi, että lennokki oli 15-vuotiaan.

Rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisilaitokselta sanoo, että nuorta epäillään ilmatilarikkomuksesta. Nuori löytyi Facebookin avulla.

– Päädyimme siihen, että annetaan huomautus pojalle.

Poliisitutkinnan aloittaminen dronesta on harvinaista. Hakusanalla drone löytyi viime vuodelta 230 tapausta poliisin tutkintapyynnöissä.

Poliisi muistuttaa säännöistä

Virtain tapauksessa henkilö- ja omaisuusvahingoilta vältyttiin, mutta poliisi muistuttaa, että niitä koskevat tietyt säännöt.

– Normaalit dronet painavat kilon, ja jos se tulee 50–60 metristä alas ja osuu johonkin, voi tulla pahaa jälkeä, Aaltio sanoo.

Dronejen määrä on kasvanut Suomessa voimakkaasti. Viime kesänä ammattikäytössä droneja oli jo lähes 2 700. Harrrastuskäytössä laitteita on arviolta ainakin kymmeniä kertoja enemmän.

Viime kesäkuun alkuun mennessä miehittämättömän lennokin tekemiä ilmatilaloukkauksia raportoitiin Suomessa Trafille 24. Koko viime vuonna vastaavia ilmoituksia oli 17, eli kasvu on ollut nopeaa. Myös läheltä piti - tilanteet yleistyivät.

Nämä pitää muistaa dronea lennättäessä:

 1. Droneen on oltava suora näköyhteys ja sen on oltava koko ajan ohjattavissa.
 2. Kilometriä lähempänä lentoasemasta lennättäminen ei ole sallittua ilman lennonjohdon lupaa.
 3. Kun etäisyys on yli kilometrin mutta alle kolme kilometriä lentoaseman kiitotiestä, niin dronea voi lennättää esteiden tasalla. Esteen välittömässä läheisyydessä voi lennättää 15 metriä esteen yläpuolella esteen omistajan luvalla.
 4. Lennätyskorkeuden on oltava alle 150 metriä. Lentoaseman lähialueella (yli 3 kilometrin etäisyydellä kiitoteistä) lennätyskorkeus enintään 50 metriä, suurempi korkeus vain lennonjohdon luvalla. Esteen välittömässä läheisyydessä voi lennättää 15 metriä esteen yläpuolella esteen omistajan luvalla.
 5. Dronen lennättäminen ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua. Minimietäisyys väkijoukkoon tulee olla vähintään 50 metriä.
 6. Lennätykset eivät saa vaarantaa, haitata eivätkä estää pelastushelikopterin toimintaa.
 7. Pienten lentokenttien ja helikopteripaikkojen, esim. Nummela ja Meilahti, läheisyydessä lennättämisessä on oltava erityisen varovainen. Alle kilometrin etäisyydellä valvomattomasta lentokentästä saa lennättää vain lentokentän pitäjän antamalla luvalla tai lentokentän pitäjän julkaisemien paikallisten ohjeiden mukaisesti.
 8. Lennättäminen asutuskeskuksen yllä ei ole sallittua lentoonlähtömassaltaan yli kolmen kilon dronella. Lentoonlähtömassaltaan enintään kolme kilon Dronen lennättäminen asutuskeskuksen yllä on sallittua vain silloin, kun lennättäjä on tutustunut alueeseen, varmistunut laitteen teknisestä kunnosta ja arvioinut, että lennättäminen voidaan suorittaa turvallisesti.
 9. Lennokin suurin sallittu lentoonlähtömassa on 25 kiloa. Lentoonlähtömassaan ei lasketa lennokkiin kiinnitettävää pelastuslaitetta, esimerkiksi laskuvarjoa.
 10. Lennätykset eivät saa aiheuttaa vaaraa tai meluhaittaa ulkopuolisille ihmisille ja heidän omaisuudelleen.
 11. Lennokin on aina väistettävä kaikkia ilma-aluksia.
 12. Dronesta on käytävä ilmi sen käyttäjän nimi ja yhteystiedot.
 13. Vastuuvakuutuksen ottaminen on erittäin suositeltavaa. Kotivakuutukset yleensä kattavat vain laitteen vauriot, jos niitäkään.

Ohjeiden lähde: Sisä-Suomen poliisilaitos.

Lue lisää:

Droneista aiheutuvat ilmatilaloukkaukset ja läheltä piti -tilanteet roimassa nousussa Suomessa: "Aina on niitä, joita ei tunnu kiinnostavan"

Harrastaja, muista tämä: Dronen lennättäminen lentokentän läheisyydessä vaatii aina luvan