1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekonurmi

Kuopio-hallin tekonurmisekoilun seuraus: Osa juniorijoukkueista ei halua pelata Kuopiossa, KuPS ei voi harjoitella täysillä

Kuopion kaupunki vakuuttaa ottaneensa opiksi arvostelua herättäneessä hankinnassa.

tekonurmi
Kuopio-hallin tekonurmikenttä.
Antti Karhunen / Yle

Kuopion kaupunkia on arvosteltu hitaudesta Kuopio-hallin tekonurmen uusimisessa. (siirryt toiseen palveluun) Tilakeskuksen rakennuttaja Marko Väätäinen lupaa, että seuraavalla kerralla nurmihankinta sujuu sukkelammin.

– Tästä on otettu opiksi. Meillä on tietojärjestelmä, jolla hallitsemme tulevia korjauksia. Nyt tekonurmesta on tehty sinne muistutus ettei ensi kerralla tapahdu tämmöistä.

Kuopion Palloseuran ja muiden käyttäjien toiveissa oli saada uusi alusta Kuopio-halliin jo tälle talvikaudelle. Nurmen toimitusaika on kuitenkin niin pitkä, että se saadaan käyttöön vasta ensi kesäksi.

Kuopio-hallin tekonurmen huono kunto on vaikuttanut eniten KuPSin edustusjoukkueeseen.

"Varomme tiettyjä tilanteita"

Palloliitto on asettanut alustan käyttökieltoon ja KuPS pelaa talven cup-ottelunsa vieraskentillä. Vanha ja kulunut tekonurmi rajoittaa myös joukkueen harjoittelua.

– Varomme tiettyjä tilanteita. Teemme yhden suunnan harjoituksia aika usein ja vältämme ylimääräisiä suunnanmuutoksia. Kulunut kenttä on hyvin kitkainen ja pelaajat käyttävät myös futsal-kenkiä, kertoo KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara.

Vanhasta ja paikoin jo erittäin kuluneesta tekonurmesta huolimatta KuPSin liigajoukkue on välttynyt suurilta kolhuilta Kuopio-hallin harjoituksissa.

– Viimeiseen kahteen vuoteen ei ole ollut loukkaantumisia eikä niitä tule tänäkään vuonna. Vaikea on tietysti sanoa miten paljon pelaajat alitajunnassaan varovat alustaa, sanoo Honkavaara.

KuPS odotti, että uusi tekonurmi on käytössä jo tänä talvena. Kuopion kaupunki päätti nurmen uusimisesta viime keväänä, mutta hankinta alkoi vasta elokuussa.

Kaupungin organisaatiossa Tilakeskus omistaa tekonurmen ja hyvinvoinnin edistämisen palvelualue on käyttäjä. Tilakeskus aloittaa hankinnan vasta kun se on saanut käyttäjältä tilauksen, että tarvitaan esimerkiksi uusi tekonurmi.

Tätä juttua tehdessä Yle ei saanut kaupungin virkamiehiltä selvää vastausta, miksi tekonurmen hankinta ei alkanut viime vuonna jo ennen kesälomakautta.

Tekonurmen pitkä toimitusaika tuli yllätyksenä

Uusi tekonurmi maksaa lähes 450 000 euroa ja sen valmistus vie useita kuukausia. Tekonurmimattoa ei saa nopeasti.

– Maton toimitusaika yllätti tässä kaikki osapuolet. Matto ei ole missään valmiina, sitä ei leikata mistään vaan se käy ainakin kahdessa Pohjoismaassa, kertoo rakennuttaja Marko Väätäinen Kuopion Tilakeskuksesta.

Tekonurmen kuluminen ja kestoikä riippuu käyttötunneista. Kuopio-hallissa nurmi on talvikaudella kovassa rasituksessa, kun kentällä pelaa päivittäin useita joukkueita. Nurmea koettelee myös se, että se kasataan rulliksi kun halli on muussa käytössä.

Kuopio-hallin nykyinen tekonurmi on palvellut jo seitsemän vuotta. Alusta saatiin käyttöön talvikaudeksi 2011–2012.

Kielteinen tieto maton kunnosta on vaikuttanut, että joukkueet eivät tule Kuopioon pelaamaan.

Jari Koistinen

KuPSin liigajoukkueen lisäksi nurmella harjoittelee ja pelaa talvisin satoja KuPSin junioreita, muita jalkapalloseuroja, pesäpalloilijoita ja koululuokkia. Huonokuntoinen tekonurmi on tuonut harmia myös juniorijoukkueille.

– Meillä se näkyy etenkin turnauksissa. Tänne on ollut vaikea saada joukkueita. Kielteinen tieto maton kunnosta on vaikuttanut, että joukkueet eivät tule Kuopioon pelaamaan, sanoo Juniori-KuPSin toiminnanjohtaja Jari Koistinen.

Tekonurmen uusimisen viivästyminen heijastuu myös tulopuolelle, kun turnauksiin tulee suunniteltua vähemmän joukkueita. Toiminnanjohtaja Koistisen mukaan KuPSin juniorijoukkueen osallistuminen vierasturnaukseen viikonlopuksi maksaa helposti useita tuhansia.

Nurmiviivästyksen takia kuplahallissa pelataan yhä hiekalla

KuPSin vanhimmat juniorijoukkueet A:sta C:hen harjoittelevat keskuskentän vanhassa kuplahallissa. Toiminnanjohtaja Jari Koistinen on harmissaan, että kuplassa on pelattava edelleen hiekka-alustalla.

Suunnitelmissa oli nimittäin, että Kuopio-hallin vanha tekonurmi olisi saatu jo täksi talveksi kuplahalliin. Siirto ei kuitenkaan onnistunut, vaan uusi nurmi saadaan näillä näkymin vasta kesäkuussa.

KuPSin liigajoukkueen pelaajat ovat sopeutuneet siihen, että tämä harjoituskausi menee vielä vanhalla tekonurmella.

– Tietysti uusi alusta olisi helpottanut ja voitaisiin vetää vähän erilaisia harjoituksia. Ei kannata voivotella, mennään niillä mitä on eteenpäin, sanoo Helsingin IFK:sta KuPSiin siirtynyt Tommi Jyry.

Lue seuraavaksi