Kuopio ottaa käyttöön mobiilikirjaston – sovellus mahdollistaa kirjan lainaamisen jopa suoraan kaverilta

Sähköisen aineiston lainausmäärät ovat kasvaneet nopeasti.

Kuopio
Kirjaston hylly, taustalla nainen hyllyttää kirjoja
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunginkirjasto ottaa kolmantena Suomessa käyttöön mobiilikirjaston. Kyseessä on kännykkäsovellus, joka toimii muun muassa kirjastokorttina.

Tiistaina avautuva mobiilikirjasto toimii verkkokirjaston tavoin, eli sovellus mahdollistaa esimerkiksi kirjojen lainaamisen ja lainojen uusimisen kännykällä.

Uutena elementtinä on kaverilainaus: kirjoja voi lainata suoraan kaverilta ilman, että käy kirjastossa.

Kirjan viivakoodi skannataan kännykällä, ja laina siirtyy toiselle henkilölle heti sen jälkeen, kun kirjan alkuperäinen lainaaja on hyväksynyt tapahtuman omalla kännykällään.

Liisa Rossi Kuopion kaupunginkirjasto
Kuopion kaupunginkirjaston järjestelmä- ja verkkopäällikkö Liisa Rossi uskoo, että mobiilikirjasto on kännykän käyttäjien mieleen.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunginkirjaston järjestelmä- ja verkkopäällikkö Liisa Rossi on asiasta innoissaan.

– Kun olen tätä itse testaillut, olen huomannut, etten enää viitsi mennä verkkokirjastoon tekemään varauksia tai uusimaan lainoja. On paljon näppärämpi tehdä se suoraan kännykällä, hän hymyilee.

"Sähköinen aineisto sopii myös allergikoille"

Sähköisten kirjojen ja muun e-aineiston lainaaminen on viime vuosina lisääntynyt huimasti.

Ilmiö näkyy esimerkiksi Ylä-Savon Rutakon kirjastoverkossa, johon kuuluu yhdeksän kuntaa. Kuntien yhteisessä verkkokirjastossa lainattiin viime vuonna e-aineistoa runsaat 3 300 kertaa, mikä on yli kaksinkertainen määrä kuin vuotta aiemmin.

Kuopiossa, jossa lainausmäärät ovat aivan omaa luokkaansa, sähköisiä aineistoja lainattiin viime vuonna jo lähes 45 000 kertaa.

Viddla suoratoistopalvelu
Suoratoistopalvelu Viddla mahdollistaa elokuvien katsomisen kirjastokortilla.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa käytössä on myös elokuvien suoratoistopalvelu Viddla. Se mahdollistaa elokuvien lainaamisen kirjastokortilla ja PIN-koodilla omaan laitteeseen kahdeksi vuorokaudeksi kerrallaan. Valikoimaan kuuluu tällä hetkellä jo kolmisensataa elokuvaa.

Kuopion kirjastotoimenjohtajan Päivi Savinaisen mukana e-aineisto on erityisen tervetullutta allergikoille, jotka eivät voi ehkä käyttää kirjaa, joka on ollut toisen asiakkaan kotona.

– Lukijalla on voinut olla parfyymia, tai kirja on saattanut ollut koiraperheessä. E-kirjat ovat turvallisia lainattavia, Savinainen muistuttaa.

Kohderyhmänä myös syntymättömät lapset

Kuopiossa on kasvanut myös perinteisten kirjojen lainausmäärä. Kuopiolaiset lainasivat viime vuonna 2,03 miljoonaa kirjaa, mikä on 50 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Suunta on päinvastainen kuin esimerkiksi Mikkelissä ja Joensuussa, joissa kirjojen lainaus on vähentynyt.

Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen selittää Kuopion hyvää tilannetta kirjaston pitkäjänteisellä työllä. Kuopiossa kirjaston asiakkaaksi pääseekin jo ennen syntymää.

– Neuvolat jakavat kirjaston tuottaman materiaalin jokaiseen odottavaan perheeseen, joista pyritään tekemään lukevia perheitä jo siinä vaiheessa, kun lapsi vielä odottaa syntymistään.

Kirjastotoimenjohtaja Päivi Saviniemi Kuopion kaupunginkirjasto
Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinaisen mukaan kirjaston kohderyhmänä ovat myös odottavat perheet.Toni Pitkänen / Yle

Materiaali sisältää tietoa muun muassa lukemisen vaikutuksista lapsen yöuneen, kirjavinkkejä ja lorukortteja. Tavoitteena on kannustaa ihmisiä lukemismyönteisyyteen.

– Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa, Savinainen nauraa.