Moni avioliitto alkaa huomenlahjaksi annettavilla boudoir-kuvilla – Elina Pynnönen meni kuvauksiin avioeron jälkeen ja ripusti lopputuloksen seinälleen

Sensuelleja boudoir-kuvia otetaan esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi, elämänmuutoksen juhlistamiseksi tai itsetunnon kohottamiseksi.

Boudoir-kuviin vangitaan herkän intiimi hetki. Kuva: Anna-Karoliina Pelto / Anna-Karoliina Photography

Silkkiaamutakki, kuohkeat lakanat, pehmeä valo.

– Pudota vähän sitä aamutakkia pois olkapäältä, juuri noin, ohjeistaa valokuvaaja Anna-Karoliina Pelto.

– Katso aavistuksen alaviistoon, hyvä. Ja sitten kameraan…

Elina Pynnönen kääntää katseensa olkansa yli ja hymyilee salaperäisesti. Salamavalo välähtää.

Anna-Karoliina Pelto ohjeistaa Pynnöstä varmoin ottein ja kehuin. Alun jännitys ja epävarmuus alkavat sulaa, nauru helähtelee studiossa.

– Tässä voisi olla kujeileva ilme, samalla kun rutistat lakanaa itseäsi vasten. Sääri voisi näkyä hieman sen lomasta, Pelto ehdottaa.

Jo kuvaustilanteesta välittyy sama herkän intiimi tunnelma kuin valmiista boudoir-kuvista.

On vain kuvaaja ja kuvattava, ehkä hieman rekvisiittaa.

Elina Pynnönen kietoo valkoisen helminauhan sormiensa ympäri ja luo katseensa alaspäin. Salama välähtää jälleen.

Boudoir-kuviin vangitaan hetken lumoa. Tavallisemmin tämän tyyliset kuvat tunnetaan tuoreelle aviopuolisolle annettavina huomenlahjakuvina.

Kouvolalaisen Elina Pynnösen kohdalla tilanne oli päinvastoin.

Elina Pynnönen poseeraa mustavalkoisessa boudoir-kuvassa.

Kuvauksista voimaa avioeron jälkeen

Elina Pynnönen tutustui boudoir-kuviin ensimmäisen kerran Instagramin puolella. Otoksiin vangittu tunnelma teki vaikutuksen, ja ajatus kuvattavaksi menemisestä jäi kutkuttamaan.

Noin vuosi sitten hän varasi ajan Anna-Karoliina Pellon kuvattavaksi.

– Olen sitä mieltä, että aina on hyvä kokeilla jotakin sellaista, joka ei ole itselle ominaista. Eniten kuvauksiin menemisessä houkutti juuri epämukavuusalueelle meneminen ja oman itseni voittaminen sitä kautta, Pynnönen kertoo.

Taustalla oli myös avioero. Kuvauksista saatu voima ja hyvä olo auttoivat myös osaltaan elämänmuutoksen aikana.

Halusin näyttää muille esimerkkiä siitä, että näin voi ja kannattaakin tehdä.

Elina Pynnönen

Valokuvaaja Anna-Karoliina Pelto on kohdannut asiakkaita, jotka ovat kertoneet, että heillä on rankka elämänvaihe takana.

– Osalla saattaa olla myös alhainen itsetunto. He toivovat saavansa siihen parannusta kuvien kautta, hän lisää.

Kysyntä kasvussa

Sana boudoir juontaa juurensa 1700-luvun Ranskaan, ja sillä viitataan pieneen pukeutumishuoneeseen, jossa naiset saattoivat oleskella vapaammassa vaatetuksessa kuin vieraiden edessä.

Samaa intiimiyttä henkivät myös modernit boudoir-kuvat, joiden ottaminen yleistyi 1900-luvun lopulla. Suomeen tyylilaji rantautui 2000-luvun alkupuolella.

Boudoir-kuvat voivat olla sellaisiakin, ettei niissä näytetä juuri lainkaan paljasta pintaa. Keskiössä on ennemminkin se tunnelma, joka niissä luodaan.

Anna-Karoliina Pelto, valokuvaaja, Anna-Karoliina Photography

Anna-Karoliina Pelto on huomannut kysynnän yhä painottuvan kesän hääsesongille, mutta pitkin talveakin yhdeydenottoja tulee.

– Boudoir-kuvaukset ovat nyt paljon enemmän pinnalla. Kyselijöitäkin on aika lailla — mietitään, että rohkenisiko sitä lähteä kuvauksiin tulevaisuudessa, Pelto kertoo.

Valokuvaaja Anna-Karoliina Pelto painottaa, että kuvaustilanteessa edetään aina asiakkaan ehdoilla. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Kuvauksissa heittäydytään luovaksi ja hassutellaan

Valokuvausstudion nurkassa olevalle sängylle on levitetty puhtaanvalkoiset lakanat, joiden päällä lepää pöyheitä tyynyjä. Vieressä seisoo suuri studiosalama.

Toisella puolella huonetta olevalla rekillä roikkuu rekvisiittaa, mistä valita: silkkisiä aamutakkeja, eri värisiä helminauhoja, kukkaseppeleitä.

Kun Elina Pynnönen saapui studiolle, hänellä ei ollut tiukkaa visiota lopputuloksesta. Kuvien otto jännitti, ja hän päätti antaa tilanteen Anna-Karoliina Pellon käsiin.

Luottavainen tunnelma syntyy keskustelun ja huumorin avulla, Pelto tietää.

– Kun asiakas saapuu kuvauksiin, käymme ensiksi yhdessä läpi hänen toiveensa. Sitten valitsemme rekvisiitan ja kuvien taustan, jonka jälkeen alamme kuvaamaan. Asiakkaan ehdoilla ja hyvä fiilis edellä mennään aina. Nauramme ja hassuttelemme paljon, hän sanoo.

Eniten kuvauksiin menemisessä houkutti epämukavuusalueelle meneminen ja oman itseni voittaminen sitä kautta.

Elina Pynnönen

Kuvausten edetessä Pynnönen huomasi rentoutuvansa kameran edessä.

– Opin luottamaan kuvaajaan ja siihen, että hän tietää mikä näyttää hyvältä, hän kertoo.

Anna-Karoliina Peltoa boudoir-kuvauksissa viehättää luovuus. Rekvisiittana voidaan käyttää esimerkiksi koruja tai korkokenkiä, kenties myös asiakkaalle tärkeää esinettä.

Lisäksi kuvissa voidaan luoda hempeän romanttinen tunnelma tai vaikkapa rokkimimmi-fiilis, jos kuvattava niin toivoo.

– Kuvat voivat olla sellaisiakin, ettei niissä näytetä juuri lainkaan paljasta pintaa. Keskiössä on ennemminkin se tunnelma, joka niissä luodaan. Kuvista voi välittyä huumoria tai sensuellia vihjailevuutta, mutta ne ovat klassisen kauniita, eivätkä missään nimessä aikuisviihdekuvia, Pelto painottaa.

Elina Pynnönen päätti jakaa muutaman valmiin otoksen sosiaalisessa mediassa, minkä seurauksena muutama hänen ystävistäänkin kiinnostui kuvauksiin menemisestä. Kuva: Anna-Karoliina Pelto / Anna-Karoliina Photography

“Saiko minusta todella tuollaisia kuvia?”

– Hei, tuo oli aika kiva, tuo äskeinen!

Elina Pynnönen katselee otoksia kameran näytöltä. Osa saa tuomiokseen jyrkän ein, osa saa hänet nauramaan. On kuitenkin niitäkin kuvia, jotka saavat hänen kulmakarvansa nousemaan ja hymyn levenemään.

– Tämä? Tässä on kyllä todella hyvä ilme, Anna-Karoliina Pelto nyökyttää.

Pelto kertoo, että moni tulee kuvauksiin jännittyneenä, mutta lähtee hymyssä suin.

– Kuvausten jälkeen saattaa olla vielä hieman hämmentynyt olo, mutta lopputuloksen nähtyään asiakkaan reaktio on usein ihmetys, että saiko minusta todella tuollaisia kuvia. Se on aina huipennus kuvauskäynnille, hän hymyilee.

Ainakin Elina Pynnönen reagoi juuri näin.

– Ajattelin, että vau! Kuvista tuli tosi makeita. Oli vaikea uskoa, että olin todella itse niissä, hän naurahtaa.

Rohkaiseva esimerkki muille

Yhden kuvista Elina Pynnönen ripusti suurennettuna makuuhuoneensa seinälle. Muutaman kuvan hän jakoi myös sosiaalisessa mediassa.

– Halusin näyttää muille esimerkkiä siitä, että näin voi ja kannattaakin tehdä, hän kertoo.

Kuvien kommenttikentät täyttyivät positiivisista reaktioista.

– Osa ystävistäni arveli, että ehkäpä heistä itsestäänkin voisi olla kuvauksiin. Tuntui todella hyvältä, että pystyi rohkaisemaan muita. Se oli se ajatuskin.

Kuten Pynnönen osoittaa, boudoir-kuvia ei oteta enää vain mielitietylle. Osa juhlistaa esimerkiksi elämäntapamuutosta tai syntymäpäivää menemällä kuvattavaksi. Yläikärajaa kuvien ottamiselle ei ole.

– Täysi-ikäinen on oltava, mutta itselläni on käynyt yli keski-ikäisiäkin asiakkaita. Lisäksi niin pariskunnat kuin miehetkin haluavat tulla yhä useammin ikuistetuiksi tämän tyylisiin kuviiin, valokuvaaja Anna-Karoliina Pelto kertoo.