Hyppää sisältöön

Kiina julkaisi kuvia Kuun kääntöpuolelta: Kraatterit haasteena mönkijälle

Kuumönkijä on nyt valmis tieteellisiin tutkimuksiin.

Kiina julkaisi kuvia Kuun kääntöpuolelta
Kiina julkaisi kuvia Kuun kääntöpuolelta

Kiina julkaisi perjantaina kuumönkijänsä ottamia kuvia Kuun kääntöpuolelta.

Kiinan valtion television välittämissä kuvissa näkyy Jade Rabbit 2 -mönkijä ja Chang'e 4 -avaruusalus, joka kuljetti mönkijän Kuun kaukaisemmalle puolelle. Lisäksi kuvissa näkyy kivistä kuuperää sekä kraattereita.

Kuvat Kuusta saapuivat Pekingiin satelliitin välityksellä. Kiina ei ole kertonut julkisuuteen, milloin kuvat on tarkalleen ottaen otettu. Kuvien joukossa on 80 eri valokuvasta koottu panoramakuva.

– Panoramasta näemme, että monet pienet kraatterit ympäröivät luotainta, mikä on erittäin jännittävää, sanoi Kiinan Kansallisten tähtitieteellisten observatorioiden varajohtaja Li Chunlai.

Lin mukaan kraatterit ovat suuri haaste mönkijän reittiä suunnitteleville tutkijoille.

Kiinan kansallisen avaruushallinnon johtaja Zhang Kejian kertoi Pekingissä avaruusinsinööreille, että laskeutuja, mönkijä ja satelliitti ovat vakaassa tilassa ja valmiita tieteellisiin tutkimuksiin. Samalla Zhang julisti Chang'e 4 -lennon onnistuneeksi.

Tutkijat toivovat, että Kuun kääntöpuolelta tehdyt havainnot auttavat heitä saamaan lisää tietoa Kuun rakenteesta, aurinkokunnan alkuvaiheesta ja ensimmäisten tähtien synnystä.

Kiinan Chang'e 4 -luotain teki maailman ensimmäisen laskeutumisen Kuun niin sanotulle pimeälle puolelle 3. tammikuuta. Kyseessä oli merkittävä askel Kiinan avaruusohjelmalle.

.
.