Perämerellä halutaan vähentää hylkeitä – listalla useita keinoja edistää metsästystä

Perämerellä on huolestuttu hyljekantojen kasvun haitallisista vaikutuksista vaelluskalakantoihin.

hylkeet
Harmaahylje eli halli.
Hylkeiden määrä on kasvanut viime vuosikymmeninä.Jaakko Kyläsalo / Yle

Perämeren alueella vaaditaan tehokkaita toimia hylkeiden vähentämiseksi.

Kymmenen yhdistyksen yhteisessä lausunnossa vaaditaan hyljetuotteiden myyntikiellosta luopumista, hyljekantojen parempaa arviointia, metsästyskiintiöiden nostoa, uusien pyyntimuotojen sallimista, metsästysturismin edistämistä ja vahinkojen korvausjärjestelmän kehittämistä.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet Lapin liiton Kemi -Ounasjoen Vaelluskalatyöryhmä, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto, Tornio-Muoniojokiseura, Pro Siika, Lohijokitiimi, Pohjois-Perämeren ammattikalastajat, Perämeren kalastusalue, Keski-Perämeren kalastusalue, Perämeren eteläinen kalastusalue ja Lohtajan seudun kalastusalue.

– Kala-asioissa on tunnetusti monenlaisia intressejä ja ajoittain myös ristiriitoja. Tähän hyljelausuntoon löytyi kuitenkin poikkeuksellisen yhtenäinen tahtotila ja laaja kannatus riippumatta taustayhteisöstä tai vesialueesta, sanoo lausunnon koordinoinnista vastannut Lapin liiton Vaelluskalatyöryhmän projektipäällikkö Lassi Kontiosalo.

Muutoksia halutaan uuteen hyljekantojen hoitosuunnitelmaan

Lausunnon toivotaan vaikuttavan tekeillä olevaan Itämeren hyljekantojen uuteen hoitosuunnitelmaan. Toimijat haluavat lausunnossaan tuoda esille huolen Itämeren hyljekantojen kasvun haitallisista vaikutuksista vaelluskalakantoihin ja niiden elvyttämistoimiin.

– Hyljetilanne Perämerellä on haastava ja ratkaisuja kannan hallintaan tarvitaan nopeasti. Vahvan viestimme perille menon varmistamiseksi halusimme reagoida yhteiseen huoleen etupainotteisesti jo kannanhoitosuunnitelman laadintavaiheessa, Kontiosalo kertoo.

Nykyinen hoitosuunnitelma on laadittu vuonna 2007 ja se on lausujien mielestä auttamattomasti vanhentunut.

Seuraavaksi hoitosuunnitelma etenee Maa -ja metsätalousministeriön käsittelyyn ja aikanaan myös viralliselle lausuntokierrokselle.