1. yle.fi
  2. Uutiset

Jemenin rauha etenee piinallisen hitaasti – osapuolet syyttelivät toisiaan Helsingissä, mutta haluavat neuvotella

Hodeidan satamakaupunkiin määrätty tulitauko on vähentänyt taisteluja, mutta avustusliikenne ei vieläkään kulje.

Jemen
Jemenin sotivien osapuolten edustajat kättelevät YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin silmien alla. Vasemmalla Margot Wallström.
Jemenin sotivien osapuolten edustajat kättelivät YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin silmien alla Tukholmassa joulukuussa.Jonathan Nackstrand / Lehtikuva

Jemenin kriisin ratkaisuun saatiin lähtölaukaus Tuhkolmassa joulukuussa. Jemenin hallitus ja huthikapinallisten edustajat istuivat tuolloin saman neuvottelupöydän ääreen.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI isännöi tällä viikolla Jemenin-sodan osapuolten tapaamista Helsingissä. Varsinaisia rauhanneuvotteluja ei käydä, vaikka paikalla on osittain samoja henkilöitä kuin Tukholmassa. Edustajat pohtivat maan kehittämistä pitkällä tähtäimellä, jotta alueen herkkyys ajatua konflikteihin vähenisi.

Tukholmassa sovittiin tulitauosta Hodeidaan. Hodeida on Jemenin tärkein satamakaupunki, jonka kautta avustuskuljetuksia pitäisi saada maahan.

Tulitauko takkuilee

Tulitauko ei ole täysin pitänyt, mutta väkivaltaisuudet ovat vähentyneet. YK haluaa lähettää paikalle tarkkailijoita.

– On tavallista, että tulitaukoa rikotaan alussa, varsinkin ennen kuin tarkkailijat ovat paikalla, CMI:n Jemenin projektipäällikkö Sylvia Rognvik sanoo.

Tukholmassa sovitut muut asiat eivät ole edenneet. Avustuskuljetukset eivät kulje, eikä vankien vaihto ole alkanut. Osapuolet sopivat Tukholmassa 16 000 vangin vaihtamisesta.

 Abdulrazaq Ahmed Al Hegri
Jemeniläisministeri Abdulrazaq Ahmed Al Hegri odottaa huthien vetäytyvän Hodeidasta.Hannele Muilu / Yle

Osapuolet mahtuvat samoihin tiloihin, mutta toisen syyttely purkautuu yhä herkästi ilmoille.

Jemenin hallituksen edustaja Abdulrazaq Ahmed Al Hegrin mukaan rauhanneuvottelut eivät etene, ennen kuin Hodeidan tilanne on ratkennut.

– Huthi-kapinalliset eivät ole vetäytyneet kaupungista kuten on sovittu. Jos huthit tekevät osuutensa, voimme jatkaa keskusteluja.

Huthien neuvottelija Abdelmalek al Egri sanoo, että Saudi-Arabian johtaman koalition sotilaat ovat yhä kaupungissa.

– Sopimus edellyttää, että myös he poistuvat kaupungista.

Jemenin kriisiin ovat sotkeutuneet myös ulkovallat. Saudi-Arabia tukee Jemenin hallitusta ja Iranin uskotaan vahvasti aseistavan hutheja.

Yhdysvaltain uskotaan painostaneen liittolaistaan Saudi-Arabiaa, jotta se edesauttaisi rauhanneuvotteluja.

Millä keinoin rauhaan?

Rauhanneuvotelujen oli määrä jatkua tammikuun lopussa. Myös YK:n erityislähettiläs Martin Griffith haluaa, että Hodeidassa päästään ensin eteenpäin.

– Huthien pitäisi luovuttaa aseensa ja suostua uuden hallituksen valitsemiseen, sanoo Jemenin ministeri Abdulrazaq Ahmed Al Hegrin.

Hän uskoo, etteivät huthit saisi vaaleissa juuri kannatusta.

Abdelmalek al Egri
Huthien edustaja Abdelmalek al Egri oli mukana Jemenin rauhanneuvotteluissa Tukholmassa.Hannele Muilu / Yle

Huthien Abdelmalek al Egrin mukaan tarvitaan siirtymäkauden hallinto, jossa maan kaikki kiistelevät osapuolet ovat mukana.

Hänen mukaansa aseet pitäisi kerätä kaikilta armeijalle, joka olisi uuden hallinnon valvonnassa.

CMI:n Sylvia Rognvikin mukaan osapuolet ovat vielä vaiheessa, jossa rakennetaan luottamusta. Sen jälkeen heidän pitäisi pystyä ratkaisemaan, miten valta ja alueet jaetaan Jemenissä.

Etelä- ja Pohjois-Jemen yhdistyivät yhdeksi valtioksi 1990. Nyt esillä ovat olleet vaihtoehdot yhdestä tai kahdesta valtiosta sekä liittovaltion muodostaminen.

Tärkeintä Rognvikin mukaan on, että osapuolet haluavat jatkaa neuvotteluja.

– Tämä ei ole helppoa eikä nopeaa, mutta parasta mitä on nähty vuosiin.

YK korostaa Jemenin humanitääristä kriisiä. 30 miljoonasta asukkaasta arviolta 14 miljoonaa tarvitsee pikaista hätäapua. Sodan saartamissa kaupungeissa ja köyhällä maaseudulla on paljon ihmisiä nälkäkuoleman partaalla. Myös kulkutaudit kuten kolera ovat päässeet leviämään.

Lue lisää:

Kun Jemen suistui tuhoon ja nälkään, maailma seurasi katseella – aikajana näyttää kriisin käännekohdat

Jemenin kriisiin on sotkeutunut kymmenkunta valtiota – miksi rutiköyhän maan aavikoista taistellaan verisesti?

Lue seuraavaksi