Syyttäjä: Helsinkiläiskoulun rehtori tiesi opettajan lähettelevän oppilaalle seksuaalisia viestejä, mutta jätti ilmoittamatta poliisille – rehtorille vaaditaan sakkoja

Nainen ei ole enää rehtorina Hoplaxskolanin yläkoulussa.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Hoplaxskolan
HoplaxskolanPetter Blomqvist / Yle

Helsinkiläiskoulun rehtorina toimineelle naiselle vaaditaan sakkotuomiota perjantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä. Syyttäjän mukaan rehtori jätti ilmoittamatta poliisille epäilyn, että koulun oppilas on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi.

Syyttäjän mukaan rehtorin tietoon oli saatettu, että Hoplaxskolanin yläkoulun miespuolinen opettaja oli viestitellyt seksuaalissävytteisesti alle 16-vuotiaalle pojalle. Nainen tiesi syyttäjän mukaan, että opettaja oli saanut pojan vaihtamaan kanssaan kuvia ja kommentoinut pojan kuvaa vihjaten seksistä.

Miesopettaja tuomittiin joulukuussa puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen kaikkiaan yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syyttäjä katsoo, että jättämällä rikosilmoituksen tekemättä opettajasta rehtori rikkoi tahallaan virkavelvollisuutta vuosina 2014–2017.

Syyttäjän mukaan rehtorin tietoisuudesta todistaa muun muassa se, että hän antoi opettajalle varoituksen vuonna 2014. Kirjallisena todisteena oikeudessa esitettiin myös rehtorin sähköpostiviesti, jossa on kuva opettajan viesteistä ja kuvista.

Nainen kiistää syytteen

Syytetty kiistää syytteen. Hän ei ole Hoplaxskolanin yläkoulun nettisivujen mukaan enää rehtorina kyseisessä koulussa.

Syytetyn mukaan syyttäjän kuvaus teosta ei pidä paikkaansa.

– Hänen tietoonsa ei ollut tullut, että opettaja olisi lähettänyt oppilaalle kuvia itsestään vähissä vaatteissa. Häntä oli informoitu ainoastaan siitä, että oppilas lähetti kuvan itsestään ja kaveristaan opettajalle ja että opettaja ja oppilas ovat jutelleet, rehtorin puolustusasianajaja sanoo kirjallisessa vastauksessa.

Puolustuksen mukaan rehtori piti opettajan keskustelua oppilaalle sopimattomana, mutta ei silti katsonut jatkotoimia tarpeellisiksi.

– Hän ei ole katsonut, että keskustelu olisi vaarantanut oppilaan kehityksen ja että lastensuojelun tarve pitäisi sen perusteella tutkia. Ei myöskään ollut syytä epäillä, että opettaja olisi tehnyt lapseen kohdistuvan seksuaalirikoksen, vastauksessa sanotaan.