Liettua tunnustaa ulkomailla solmitun homoliiton perusteeksi puolison oleskeluluvalle – Maan laki ei kuitenkaan tunne samaa sukupuolta olevien avioliittoa

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava kansalaisjärjestö kiittää perustuslakituomioistuimen päätöstä.

oleskeluluvat
Mielenosoittajat vaativat homoliittojen laillista tunnustamista Vilnassa helmikuussa 2018.
Mielenosoittajat vaativat homoliittojen laillista tunnustamista Vilnassa helmikuussa 2018.

Liettuan perustuslakituomioistuin linjasi perjantaina, että maan on rinnastettava ulkomailla solmitut homoliitot avioliittoihin, kun ulkomaalainen puoliso hakee maahan oleskelulupaa. Näin on toimittava siitä huolimatta, että Liettuan lainsäädäntö rajaa avioliiton miehen ja naisen väliseksi sopimukseksi.

Oikeuden mukaan käytäntö olla tunnustamatta ulkomailla solmittuja samaa sukupuolta olevien avioliittoja oli syrjivä ja ihmisen arvokkuutta loukkaava.

– Kieltäytyminen luvan myöntämisestä ei voi perustua ainoastaan sukupuoli-identiteettiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen, oikeus perusteli.

2,8 miljoonan asukkaan katolisessa maassa päätös on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia Liettuassa edistävän Gay League -järjestön puheenjohtaja Vladimir Simonko kertoo uutistoimisto AFP:lle, että edistyksellinen päätös lähettää tärkeän viestin seksuaalivähemmistöille ja päättäjille.

– Toivon, että päätöksen myötä homoperheisiin suhtaudutaan positiivisemmin, Simonko sanoo.

Liettuan piispainkokous kritisoi oikeuden päätöstä kirkon opetusten vastaisena. Papisto muistutti, että perheen käsite ei ole sukupuolineutraali.

– Avioliitto on perheen perusta ja siihen tarvitaan miehen ja naisen vapaa yhteinen suostumus, piispainkokous tiedotti.

Lähteet: AFP