1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Työllisyyspalvelujen uudistus takkuaa, Saksa työllisti siirtolaiset tehokkaammin kuin Suomi, tuuli terästää aurinkoista lauantaita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Yritykset eivät pääsekään täysillä mukaan työllisyyspilotteihin

Työttömiä palvelleet alueelliset työllisyyskokeilut ajettiin alas ja ne piti korvata vuoden alussa niin sanotuilla kasvupalvelupiloteilla. Uudistuksen toteutuksessa on tullut mutkia matkaan ja osa piloteista saadaan käyntiin vasta puolen vuoden sisällä. Hallitus on halunnut kasvattaa yksityisten yritysten käyttöä työllisyyspalveluissa.

Voiko gradun kirjoittaa murteella ja vieläpä muulla kuin omallaan?

Jani Koskisen pro gradu -tutkielma on ensimmäinen Keski-Karjalan murteella tehty tutkielma Suomessa. Kuva: W. Nouro

Kieliaktivisti Jani Koskinen kirjoitti gradun Pohjois-Karjalassa puhutulla Keski-Karjalan murteella ensimmäisenä Suomessa. Helpolla työ ei mennyt läpi: Itä-Suomen yliopisto torjui ajatuksen, mutta Helsingin yliopisto hyväksyi murteen käytön toimintatutkimuksena. Siellä kysymyksiä herätti myös se, että murre ei ollut Koskisen kotimurre, vaan valikoitui käyttöön toista kautta.

Saksa on onnistunut työllistämään siirtolaisia Suomea paremmin

Stich by Stich -yrityksessä työskentelee naisia muun muassa Syyriasta, Afganistanista, Iranista ja Madagaskarista. Kuva: Lukas Rapp

Saksaan vuonna 2015 saapuneista turvapaikanhakijoista ja siirtolaisista on työllistynyt tässä vaiheessa noin neljännes. Suomessa vastaava luku on korkeintaan kymmenisen prosenttia. Saksassa vieläpä arvioidaan työllisyysasteen kasvavan nopeasti niin, että lähivuosina jo puolet vuonna 2015 maahan tulleesta miljoonasta siirtolaisesta on työllistynyt. Syitä on useita oppisopimuskoulutuksesta ja työllistämistuista aina Saksan hyvään työmarkkinatilanteeseen.

Yhdysvaltojen hallinnon sulusta tuli pisin maan historiassa

Presidentti Donald Trump puhui kokouksessa Valkoisessa talossa perjantaina. Kuva: MediaPunch / Backgrid / AOP

Yhdysvaltain liittovaltion hallinnon osittaisesta sulusta tuli lauantaina maan historian pisin. Sulku on kestänyt jo 22 päivää. Edellinen sulkuennätys oli 21 päivää.

Nykyinen sulku johtuu presidentti Donald Trumpin ja demokraattien välisestä kiistasta, joka liittyy Meksikon rajamuurin rahoitukseen.

Poutainen, mutta tuulinen lauantai

Kuva: Yle Sää

Lauantai on pääosin poutainen, aluksi idässä ja pohjoisessa liikkuu lumisateita. Pakkasta on koko maassa vain muutama aste, mutta luoteistuuli saa pikkupakkasen tuntumaan noin kymmeneltä pakkasasteelta. Sunnuntaina sää pysyy enimmäkseen poutaisena. Pakkanen kiristyy monin paikoin yli kymmenen asteen, mutta tuuli heikkenee. Katso tarkempi ennuste omille kotikonnuillesi Ylen sääsivuilta.