Eppu Normaalin entinen jäsen ja sanoittaja Mikko Saarela on kuollut

Hän erosi yhtyeestä jo vuonna 1979, mutta sanoitti monta yhtyeen alku-uran laulua.

Eppu Normaali
Mikko Saarela
Mikko SaarelaMikko Stig / Lehtikuva

Eppu Normaali -yhtyeen alkutaipaleen basisti ja sanoittaja Mikko Saarela kuoli 60-vuotiaana vaikeaan sairauteen Terhokodissa Helsingissä perjantaina.

Myös Eppu Normaalin nimen keksinyt Saarela oli nokkela sanoittaja, jonka leikkisä ja paikoin piikikäs verbaliikka olivat tärkeä tekijä yhtyeen läpimurrossa.

Hän kirjoitti muun muassa sanat lauluihin Suomi-ilmiö ja Puhtoinen lähiöni. Tämän lisäksi Saarela teki yhdessä bändin kitaristin Mikko "Pantse" Syrjän kanssa tekstit lauluihin Njet, njet, Myrkkyä ja Pidetään ikävää.

Eppujen neljän ensimmäisen albumin kappaleet olivat valtaosin Saarelan tekstittämiä, vaikka hän jäikin pois vuonna 1978 levyuransa aloittaneen bändin riveistä jo vuonna 1979.

Eppu Normaalin Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun) yhtye muistelee Saarelan jatkovaiheita ja kertoo hänen ja yhtyeen yhteisistä vaiheista myöhemmin muun muassa näin:

"Välit Eppu Normaalin jäseniin säilyivät hyvinä ja yhtye esiintyi Mikon kanssa mm. hänen 50-vuotispäivillään vuonna 2008. Viimeisen kerran yhteinen esiintyminen oli Ratinan stadionilla elokuussa 2016 Eppu Normaalin juhlakonsertissa, jolloin Mikko esitti kaksi kappalettaan yhdessä Eppujen kanssa. Mikon mietteitä osuudestaan Eppu Normaaliin kuultiin myös "Eput"-elokuvassa."

Sivuston kirjoituksessa myös muistellaan hyvää ystävää lämpimästi:

"Sen lisäksi, että Eppu Normaali on menettänyt yhden jäsenistään, on myös menetetty ystävä. Oli vuosia, jolloin Mikkoa tavattiin vain satunnaisesti, mutta aina juttu jatkui siitä, mihin se edellisellä kerralla oli jäänyt, ikäänkuin aikaa tapaamisten välissä ei olisi ollutkaan."

Eppu Normaalin jälkeen Saarela oli esillä musiikissa muun muassa Freud, Marx, Engels & Jungin jäsenenä, Ylen Rockradion ohjelmillaan ja kriitikkona.

Saarela valmistui opinnoistaan biologiksi ja työskenteli opettajana.