Terveydenhoitaja: Ihmiset ovat valistuneita ja luottavat rokotuksen merkitykseen

Terveydenhoitaja Marianne Junes-Leinosen mukaan ihmisten tietoisuus rokotuksen hyödyistä on kasvanut.

rokotteet
Sairaanhoitaja antaa influenssapiikkiä.
Kalle Niskala / Yle

Meri-Lapissa on otettu vilkkaasti influenssarokotteita. Esimerkiksi Torniossa on tähän mennessä pistetty reilut 5800 rokotetta, mikä on noin 1000 enemmän kuin vime vuonna.

Tornion kaupungin avoterveydenhuollon osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen toteaa, että ihmiset ovat entistä tietoisempia rokotteen hyödyistä.

– Rokote on tänä vuonna ollut hieman monitehoisempi ja ihmiset ovat varmaan kokeneet, että tästä on enemmän hyötyä kuin viime vuonna. Kyllä ihmiset ovat valistuneita ja luottavat rokotuksen merkitykseen.

Rokotusmäärään on vaikuttanut myös se, että tartuntatautilaki velvoittaa sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöstön ottamaan rokotteen.

– Torniossa hoitohenkilöstön rokotekattavuus on 99 prosenttia, todella hyvin henkilöstö on rokotteen ottanut. Muutamia yksittäisiä on sellaisia, joilla on syynsä jättää rokote ottamatta.

Rokote kannattaa vieläkin ottaa

Junes-Leinonen tähdentää, että vaikka influenssakausi on Meri-Lapissa jo alkamassa, kannattaa rokote silti käydä ottamassa.

– THL:n mukaan rokote voidaan vielä silloin laittaa, kun kausi on meneillään. Totta kai hyöty olisi parempi, jos se olisi otettu ajoissa, mutta vielä sitä suositellaan.

Torniossa on enää muutamia yksittäisiä rokotteita jäljellä eikä lisää rokotteita ole mahdollista enää tilata.

– Kannattaa kysellä neuvoloista, onko rokotteita vielä jäljellä. Kiirettä pitää, jos meinaa tälle talvelle saada vielä rokotteen.

Meri-Lapin kaikissa kunnissa on otettu hieman viimevuotista enemmän rokotuksia. Tähän mennessä runsaat 15 000 merilappilaista on saanut rokotuksen. Koko Lapissa rokotteita on annettu yli 40 000.