1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain hallinnon työntekijät jäivät ilman palkkaa – hätä näkyy ruokapankissa ja nettikirpputoreilla

Yhdysvaltain hallinnon 800 000 työntekijää jäi ilman palkkaa perjantaina maan budjettikiistan takia.

Yhdysvaltain hallinnon sulkeminen
Kuvassa talviasuihin pukeutuneita työntekijöitä pitämässä kylttejä, joissa vaativat hallinnon sulun lopettamista.
Yhdysvaltain hallinnon työntekijät ovat osoittaneet mieltään hallinnon sulkemista vastaan eri puolilla Yhdysvaltoja. Kuvassa mielenosoittajia Bostonissa 11.1. 2019, jolloin työntekijät jäivät ilman vuoden ensimmäistä palkkaansa. Epa-Efe/CJ Gunther

Yhdysvalloissa pankkiviranomaiset vaativat lainanantajilta joustavuutta hallinnon työntekijöille, jotka saattavat hallinnon sulun takia tarvita lisää aikaa lainojensa takaisinmaksuun.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut ilman palkkaa jo kolme viikkoa Yhdysvaltain hallinnon osittaisen sulkemisen takia. Sulku alkoi 22. joulukuuta ja siitä on tulossa maan historian pisin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun), että luokiteltuja pikkuilmoituksia julkaiseva verkkopalvelu Craigslist on täyttynyt myynti-ilmoituksista, kun ilman palkkaa jääneet työntekijät yrittävät myydä omaisuuttaan. Myyntiin on tullut viime päivinä laajalti muun muassa huonekaluja ja leluja.

Lisäksi Washington DC:ssä toimiva ruokapankki on kertonut hallinnon sulun näkyvän jo asiakasmäärissä.

Osa Yhdysvaltain hallinnosta on suljettuna, sillä osasta maan budjetista ei ole päästy sopuun. Budjettikiistan taustalla on presidentti Donald Trumpin vaatimus Meksikon muurin rakentamisesta. Trump haluaa muuriin yli viisi miljardia dollaria rahaa, mutta demokraatit eivät ole suostuneet tähän.

Tähän mennessä pisin hallinnon sulku tapahtui Bill Clintonin presidenttikaudella. Sulku kesti tuolloin 21 päivää.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi torstaina esityksen, jonka mukaan hallinnon työntekijöille voidaan maksaa takautuvasti palkkaa, heti kun osittainen sulku saadaan päätökseen.

Lue lisää:

USA:ssa liittovaltion sulku aiheutti ketjureaktion – yrityslainat ja lupapaperit ovat nyt jumissa

Lähteet: STT, AFP

Lue seuraavaksi