1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump teki ennätyksen: Liittovaltion hallinnon sulusta tuli pisin Yhdysvaltain historiassa

Kiista Meksikon rajamuurista jatkuu. Samalla liittovaltion hallinto pysyy toistaiseksi osittain suljettuna.

Yhdysvaltojen politiikka
Trump puhuu joukolle pöydän äärellä.
Presidentti Donald Trump puhui kokouksessa Valkoisessa talossa perjantaina.MediaPunch / Backgrid / AOP

Yhdysvaltain liittovaltion hallinnon osittaisesta sulusta tuli lauantaina maan historian pisin. Joulukuun 22. päivä alkanut sulku on nyt kestänyt 22 päivää.

Edellinen sulkuennätys oli 21 päivää. Se tapahtui vuonna 1996, jolloin demokraattipresidentti Bill Clinton istui Valkoisessa talossa.

Nykyisen sulun pitkä kesto johtuu presidentti Donald Trumpin ja demokraattien välisestä kiistasta. Osapuolet eivät ole päässeet sopuun Meksikon rajalle suunnitellun muurin rahoituksesta.

Trump vaatii 5,7 miljardin dollarin summaa rajamuuriaan varten, mutta demokraatit eivät ole suostuneet sitä myöntämään. Trump puolestaan on kieltäytynyt allekirjoittamasta eri hallinnon alojen budjetteja.

Liittovaltion osittainen sulkeminen on aiheuttanut Yhdysvalloissa ketjureaktion. Ministeriöiden ja virastojen kiinniolon takia muun muassa vientilupia, maataloustukia ja pienyrittäjien lainoja on jäänyt myöntämättä.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää ei saanut perjantaina palkkojaan sulun takia. Jotkut heistä latasivat kuvia tyhjistä palkkakuiteistaan sosiaaliseen mediaan.

Vaihtoehtona hätätilan julistaminen

Trump on uhannut julistaa kansallisen hätätilan kiistan lopettamiseksi. Siten hän voisi saada rahoituksen muuriin ilman demokraattienemmistöisen kongressin suostumusta.

Presidentti kuvaili perjantaina hätätilan julistamista helpoksi tieksi ulos. Trump totesi, että hän ei kuitenkaan aio julistaa hätätilaa nopealla aikataululla. Hän pyrkii edelleen tekemään sopimuksen kongressin kanssa.

– Jos he eivät tee sitä, minä julistan kansallisen hätätilan. Minulla on siihen oikeus, Trump sanoi perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump arvioi Valkoisen talon kokouksessa, että yritys ottaa hätävaltuudet käyttöön johtaisi luultavasti oikeustaisteluihin, joita ratkottaisiin korkeimmassa oikeudessa saakka.

Kansallisen hätätilan julistaminen jakaa republikaaneja. Esimerkiksi Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner vastustaa hätätilan julistamista ja Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham puolestaan kannattaa sitä.

– Herra presidentti, julistakaa kansallinen hätätila NYT. Rakentakaa muuri NYT, Graham kirjoitti.

Lue myös:

USA:ssa liittovaltion sulku aiheutti ketjureaktion – yrityslainat ja lupapaperit ovat nyt jumissa

Yhdysvaltain hallinnon työntekijät jäivät ilman palkkaa – hätä näkyy ruokapankissa ja nettikirpputoreilla

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi