1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Puolustusvoimat tuomitsee lennoston komentajan käytöksen Lemmenjoella: Jos epäiltyjä virheitä havaitaan, niihin puututaan

Puolustusvoimat toivoo, että asia käsitellään riittävän nopeasti.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puolustusvoimat tuomitsee Lemmenjoella epäillyn lennoston komentajan epäasiallisen käytöksen.

Puolustuvoimat painottaa tiedotteessaan, että kaikkien nyt esillä olevien tapausten oikeusprosessit ovat edelleen kesken ja ketään ei ole lainvoimaisesti tuomittu. Se kuitenkin toivoo, että asia käsitellään riittävän nopeasti.

Puolustusvoimat vetoaa lainsäädäntöön, joka rajoittaa rikosasioista tiedottamista ja siitä syystä puolustusvoimat ei viranomaisena voi kommentoida tapahtumien ja esitutkintojen yksityiskohtia.

– Puolustusvoimien lähtökohtana on, että jos epäiltyjä virheitä tai rikkomuksia havaitaan, niihin myös puututaan. Epäillyn rikkeen tullessa tietoon aloitetaan esiselvitysprosessi, jonka tavoitteena on selvittää, ylittyykö esitutkintakynnys. Kaikkiin epäiltyihin virheisiin tai rikkomuksiin suhtaudutaan vakavasti, puolustusvoimat kertoo tiedotteessaan.

Sen mukaan vuositasolla puolustusvoimissa tutkitaan noin 70–90 henkilökuntaan liittyvää sotilasrikosepäilyä. Rikoksista epäiltyjä sotilaita on ollut kaikista henkilöstöryhmistä.

– Viime aikoina uutisoidut tapaukset osoittavat, että laki on kaikille sama, sotilasarvosta riippumatta, puolustusvoimat toteaa.

Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti Markus Päiviö sai tiistaina syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Epäillyt rikokset tapahtuivat Inarin Lemmenjoella syyskuussa 2017 Ilmavoimien Lapinmajalla järjestetyissä vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa.

Lue lisää

Silminnäkijät vaitonaisia välikohtauksesta Ilmavoimien kertausharjoituksessa – SS: Yksi haukutuista oli Nurmeksen kaupunginjohtaja

Mitä tapahtui Lemmenjoella ja miten Puolustusvoimat toimi syytteisiin johtaneen harjoituksen jälkeen – Jussi Niinistö haluaa selvityksen

Syyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimain komentajan toiminnasta Karjalan lennoston ex-komentajan tapauksessa