Kyberrikollisuuteen erikoistunut rikosylikomisario Oulun tapauksista: "Kyse on vain jäävuoren huipusta"

Aikuinen mies saattaa lähettää nuorelle tytölle kuvan sukupuolielimestään jossain netin pikaviestipalveluista, kun hän hakee yhteyttä nuoreen.

Oulun seksuaalirikokset
Sari Sarani
Kyberrikollisuuteen erikoistunut rikosylikomisario Sari Sarani.Katriina Laine / Yle

Kyberrikollisuuteen erikoistunut keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani sanoo, että vain pieni osa tapauksista, joissa nuoria houkutellaan seksiin netissä, tulee muiden tietoon.

– Kyllä mielestäni ilmi tulleet [Oulun tapaukset] ovat jäävuoren huippu, sillä houkuttelutapauksista tulee muiden kuin nuorten itsensä tietoon todella pieni osa.

Voidaan vain arvailla, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse. Osviittaa saa Saranin mukaan Pelastakaa Lapset ry:n selvityksestä, josta käy ilmi, että noin joka kolmas nuori (10–18-vuotias) on kohdannut netissä tai jossain yhteydenpitovälineessä ei-hyväksyttävää seksuaalista käyttäytymistä.

– Siitä voi päätellä, että se on aika yleistä, Sarani sanoo.

Mikään yksittäinen tekijäryhmä ei korostu, sanoo rikosylikomisario

Nettirikollisuutta tunteva Sarani sanoo, että nuorten ja lasten on vaikea puhua seksihoukutteluista vanhemmille ja poliisille. Nuoret eivät välttämättä myöskään tiedä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä, joiden takia poliisi on ottanut kiinni kolme maahanmuuttajataustaista nuorta miestä. Epäiltyjen rikosten uhreina on alle 15-vuotiaita tyttöjä. Joissakin Oulussa syksyn ja talven aikana tutkittavissa tapauksissa nuoriin on oltu yhteydessä sosiaalisen median kautta.

KRP:n Sarani sanoo, että internetissä tapahtuvassa ei-hyväksyttävässä seksuaalisessa käyttäytymisessä ei korostu mikään muu yksittäinen ryhmä kuin nuoret, koska netin yhteydenpitovälineet ovat eniten läsnä 10–18-vuotiaiden elämässä.

Nuoret saattavat myös lähettää netissä itsestään tai toisista otettuja arkaluontoisia valokuvia, jolloin he voivat itse syyllistyä kyseenalaiseen käyttäytymiseen netissä.

Nuori tai lapsi voi saada kuvan sukupuolielimistä

Nuoret käyttävät tavallisesti pikaviestipalvelu Whatsappia, Instagramia ja SnapChatia. Ne ovat myös reitit, joiden kautta heitä lähestytään, jos aikuiset haluavat houkutella lapsia ja nuoria seksikontaktiin.

– Yhteydenotto voi tapahtua esimerkiksi niin, että hankkiudutaan kaveriksi tai otetaan yhteyttä, kun on saatu numero. Tarjous voi olla esimerkiksi sellainen, että haluatko leikkiä aikuisen kanssa tai haluatko kokeilla seksiä vanhemman miehen kanssa tai lähetetään heti kuva vaikka sukupuolielimestä.

Yhteydenotto voi Saranin mukaan olla myös vähemmän roisia, mutta joskus tyyli on hyvin rohkeaa, epätavallista ja ei-hyväksyttävää.

– Nuori saattaa ymmärtää yhteydenoton seksuaalisen sävyn, mutta lähtee leikkiin mukaan helposti ymmärtämättä sitä, että flirttaileva ja provosoiva käytös saattaa oikeasti johtaa myös ikävään tilanteeseen, kuten raiskaukseen, Sarani sanoo.

Vanhempien olisi Saranin mukaan tärkeätä keskustella nuorten kanssa vaikeistakin asioista, kuten seksistä, avoimesti. Kotona olisi hyvä olla sellainen ilmapiiri, että vaikeistakin asioista voi puhua.

– Vähintä mitä vanhempi voi tehdä, on olla kiinnostunut siitä, mitä internetissä tehdään ja miten nuoret siellä käyttäytyvät, heti kun lapsi saa puhelimen, hän sanoo.

Lapset kohtaavat seksiä jo päiväkoti-iässä. He voivat törmätä päiväkodissa nettipornoon tai puhua keskenään asioista, joista he eivät voi mitään ymmärtää.

Rikosylikomisario Sarani katsoo, että uusi poliisin henkilötietolaki helpottaa poliisin mahdollisuuksia ennaltaehkäistä ja selvittää myös netissä tapahtuvaa rikollisuutta.