1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Mikromuovien vaikutusta maaperään selvitetään, Tyttöleijonille MM-pronssia, El Chapon tapaus valottaa kansainvälistä huumekauppaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Maanviljelijä lannoittaa lietelannalla peltoa Itävallassa.
Christian Bruna / EPA

Mikromuovia päätyy peltoihin tonneittain

Euroopan peltoihin päätyy puhdistamolietteen mukana jopa yli 400 000 tonnia mikromuovia. Se, miten muovi ja sen yhdisteet vaikuttavat maaperään, tunnetaan vielä kovin huonosti. Tutkijoiden mukaan lietteen ja kierrätyskumin käyttöön pitäisi suhtautua varovaisesti.

Tyttöleijonat ottivat historiallisen pronssin

Suomalainen jääkiekkojuhla jatkuu. Tyttöleijonat-lempinimen saanut alle 18-vuotiaiden maajoukkue kaatoi varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa Venäjän pronssiottelussa. MM-mitali on Suomelle tässä ikäsarjassa vasta historian toinen.

Tyttöleijonat MM-kisoissa 2019.
Pasi Mennander / Leijonat.fi

Näyttelijä Marc Gassot ja isän rakkaus

Suomalais-ranskalainen näyttelijä Marc Gassot tiedetään taitavana miimikkona, mutta yksityiselämässä hän on tuntenut itsensä epävarmaksi. Gassot yritti vuosikausia lunastaa työllään ranskalaisen isänsä rakkauden. Epätoivoinen miellyttämisen tarve kostautui, ja Gassot kävi lähellä lopullista romahtamista.

Marc Gassot
Antti Haanpää / Yle

Huumepomo El Chapon oikeudenkäynti on paljastanut kartellien maailman

New Yorkissa on yli kahden kuukauden ajan käyty oikeudenkäyntiä meksikolaista huumepomoa Joaquín "El Chapo" Guzmán Loeraa vastaan. Guzmánin kerrotaan johtaneen Sinaloan kartellia kymmenien vuosien ajan. Sinä aikana hän salakuljetti satoja tonneja kokaiinia ja muita huumeita Yhdysvaltoihin. Guzmánin oikeudenkäynti on valottanut ennennäkemättömällä tavalla huumekartellien toimintaa.

Huumepomo El Chapon oikeudenkäynti on käynnissä New Yorkissa.
Yle Uutisgrafiikka

Pilvistyvää pakkaspoutaa

Sunnuntaiaamuna pakkasta on yleisesti 10–15 astetta, etelän sisämaassa paikoin kylmempääkin. Pilvisyys lisääntyy päivän mittaan lännestä alkaen, ja lounaistuuli lauhduttaa ilmaa maan länsiosassa. Lännessä saapuu illalla lumisateita, jotka leviävät maanantaiksi etelästä Lounais-Lappiin ulottuvalle alueelle. Maanantaina pohjoinen pysyy kylmänä ja etelämpänä pakkasta on viitisen astetta. Katso sääennuste omalle paikkakunnallesi Ylen sääsivuilta.

Sunnuntain sääkartta.
Yle Sää
Lue seuraavaksi