1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Daniel Ortega

Nicaraguan korkeimman oikeuden tuomari erosi – varoittaa maan ajautuvan sisällissotaan

Nicaraguan presidentin aiempi liittolainen sanoo, että maasta on tullut diktatuuri, jota uhkaa sisällissota ja taloudellinen kaaos.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillo puhuivat kannattajilleen pääkaupungissa Managuassa 29.8. 2018. Kuva: Jorge Torres / EPA

Nigaraguassa maan korkeimman oikeuden tuomari on eronnut tehtävistään vastalauseena maan itsevaltaisen hallitsijan Daniel Ortegan toimia vastaan.

Rafael Solís totesi presidentille osoittamassaan erokirjeessä, että Nicaraguaa uhkaa uusi sisällissota ja taloudellinen kaaos. Solís katsoo, että Ortega on muuttamassa Nicaraguaa terrorivaltioksi.

Tuomarin mukaan Nicaraguasta on tullut diktatuuri, jota johtaa kaksi henkilöä: Ortega ja hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillo. Solísin mukaan kaksikko on haluton käymään vuoropuhelua opposition kanssa ja hakemaan rauhanomaista ratkaisua keväällä puhjenneeseen kriisiin.

Ainakin 325 ihmistä on kuollut huhtikuussa alkaneissa Nicaraguan opposition ja hallituksen välisissä yhteenotoissa. Lukuisista oppositioprotestoijien kuolemista on syytetty Ortegaa kannattavia puolisotilaallisia ryhmiä. Solís arvostelee presidenttiä siitä, ettei tämä ole toiminut riisuakseen näitä ryhmiä aseista.

Syyskuussa Ortegaa karkotti maasta YK:n ihmisoikeustarkkailijat sen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al kuvaili, että Nicaraguassa vallitsee pelon ja epäluottamuksen ilmapiiri.

Sanomalehti The Guardian kertoo, että Solís on 73-vuotiaan presidentin pitkäaikainen liittolainen ja hän toimi muun muassa Ortegan bestmanina tämän häissä vuonna 2005.

Lisää aiheesta:

Nicaragua closer to new civil war than ever before, judge warns (siirryt toiseen palveluun)