WP: Trump salannut tietoja Putinin kanssa käymistään keskusteluista oman hallintonsa viranomaisilta

Washington Postin mukaan Trump takavarikoi tulkkaajansa muistiinpanot sen jälkeen, kun Trump ja Putin keskustelivat Hampurissa vuonna 2017.

Donald Trump
Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta.
Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta 2018. Anatoly Maltsev / EPA

Presidentti Donald Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin kahdenvälisistä tapaamisista ei ole olemassa yksityiskohtaisia tietoja, koska Trump on pyrkinyt salaamaan ne, kertoo Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Lehti kuvaa kuinka Trump on nähnyt ”poikkeuksellisen paljon vaivaa” salatakseen Putinin kanssa käymiensä keskustelujen yksityiskohtia jopa oman hallintonsa johtavilta virkamiehiltä.

Sekä entiset että nykyiset Valkoisen talon viranomaiset kertovat lehdelle, että Trump on ainakin yhden kerran takavarikoinut tulkkaajansa muistiinpanot Putin-tapaamisista. Tämä tapahtui, kun johtajat tapasivat Hampurissa vuonna 2017.

Lisäksi Trump on ohjeistanut tulkkeja, etteivät he saa keskustella tapaamisten yksityiskohdista hallinnon muiden viranomaisten kanssa.

Trumpin puolustajien mukaan presidentti kokee, että alaisten läsnäolo haittaa hänen pyrkimyksiään luoda toimivat suhteen Venäjän presidenttiin. Jotkut epäilevät, että Trump pyrkii toimillaan estämään kiusalliset vuodot lehdistöön.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, suurlähettiläs Sergei Kisljak ja presidentti Donald Trump keskustelevat.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.) ja suurlähettiläs Sergei Kisljak tapasivat presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa keväällä 2017.EPA

Trumpin hallinto ryhtyi etsimään vuotajia sisäisessä tutkinnassaan sen jälkeen, kun lehtiin vuoti keväällä 2017 tietoja presidentin tapaamisesta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja suurlähettiläs Sergei Kisljakin kanssa Valkoisessa talossa.

Tuolloin kävi muun muassa ilmi, että Trump kuvaili venäläisille, että hänen FBI:n johdosta erottamansa James Comey on sekopää, ja että Comeyn erottaminen helpotti häneen kohdistuvia paineita.

Aiheesta lisää:

Trump has concealed details of his face-to-face encounters with Putin from senior officials in administration (siirryt toiseen palveluun)