Bolivia pidätti Italiassa 1970-luvun poliisimurhista tuomitun äärivasemmistolaisen aktivistin

Cesare Battisti on tuomittu elinkautiseen vankeuteen Italiassa.

ääriliikkeet
Cesare Battisti.
Cesare Battisti kuvattuna haastattelussa Sao Paulossa vuonna 2017.Fernando Bixerra Jr. / EPA

Italialainen neljästä henkirikoksesta tuomittu entinen äärivasemmistolaisen ryhmän jäsen Cesare Battisti pidätettiin lauantaina Boliviassa.

Asiasta kertoi sunnuntaina Brasilian presidentin Jair Bolsonaron avustaja Filipe G. Martins. Battisti on määrä luovuttaa ensin Brasiliaan, josta hänet aiotaan toimittaa Italiaan.

Battista asui vuosia Brasiliassa. Osan ajasta hän oli brasilialaisessa vankilassa. Neljän vuoden vankeuden jälkeen hänet vapautettiin maan entisen presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan määräyksellä.

Uhrien joukossa poliiseja

Italialainen oikeusistuin on tuominnut Battistin poissaolevana elinkautiseen vankeuteen neljästä 1970-luvulla tehdystä murhasta. Uhrien joukossa oli kaksi poliisia. Italia on toistuvasti vaatinut Battistin luovuttamista.

Brasilia kieltäytyi luovuttamasta Battistia, koska hän oli vasemmistolaisen Lulan suojeluksesssa. Lula istuu nykyisin vankilassa korruptiosta.

Jair Bolsonaro lupasi presidentinvaalikampanjansa aikana, että jos hänet valitaan presidentiksi, niin hän luovuttaa Battistin välittömästi.

Joulukuun puolivälissä Brasilian edellinen presidentti Michel Temer allekirjoitti Battistin luovutusmääräyksen, mutta siinä vaiheessa Battisti oli jo kadonnut.

Brasilian poliisi kertoi paikalliselle medialle, että Battisti pidätettiin Boliviassa Santa Cruz de la Sierran kaupungissa.

Myönsi äärijärjestön jäsenyyden, kiisti murhat

Vuonna 1979 Battisti tuomittiin Italiassa laittomaksi julistetun äärivasemmistolaisen Proletari Armati per il Comunismo -järjestön jäsenyydestä. Hän pakeni myöhemmin vankilasta.

Battisti on myöntänyt kuuluneensa järjestöön. Hän on kiistänyt osallisuutensa henkirikoksiin.

Viime vuosina Battisti on työskennellyt kirjailijana. Hänellä on pieni poika Brasiliassa.

Lähteet: AFP