Herätys: Presidentti Niinistö valtiovierailulla Kiinassa, klementiineissä hurja määrä käsittelyaineita, lunta luvassa eniten kaakkoon

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Presidentit Xi Jinping ja Sauli Niinistö tapaavat Helsingissä.
Presidentit Xi Jinping ja Sauli Niinistö tapasivat Helsingissä huhtikuussa 2017.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Presidentti Niinistö saapuu valtiovierailulle Kiinaan

Tasavallan presidentti on ensimmäisiä eurooppalaisia valtiojohtajia, joka tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin sen jälkeen, kun luoteiskiinalaiseen Xinjiangiin perustetut suljetut koulutusleirit nousivat syksyllä julkisuuteen. Kiinan harjoittama uiguurivähemmistön sorto on herättänyt kansainvälistä kritiikkiä muun muassa YK:n ihmisoikeusneuvostossa ja Yhdysvalloissa. Niinistön odotetaan ottavan asian esille tavalla tai toisella ainakin kahdenvälisissä keskusteluissa. Presidentinkanslian mukaan esillä ovat maiden suhteet sekä kansainväliset aiheet.

May: Brexitin peruminen tai viivyttäminen todennäköisempää kuin ero ilman sopimusta

Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May poistui pääministerin asunnolta Downing Streetiltä kertoakseen parlamentille lisää brexit-sopimuksesta.Will Oliver / EPA

Britannian pääministeri Theresa May arvioi, että parlamentti todennäköisesti ennemmin lykkää tai pysäyttää Britannian EU-eron kuin ajaa maan eroon ilman sopimusta. May pitää maanantaina puheen tehdastyöläisille EU-eron vahvalla tukialueella Keski-Englannissa, ja puheen nähnyt BBC kertoi ennakkoon puheen sisällöstä. Britannian parlamentti jatkaa maanantaina keskustelua brexitistä.

Poimittuihin klementiineihin lisätään jopa 6 käsittelyainetta – uskaltaako talven suosikkihedelmää syödä?

Klementiinejä.
AOP

Vuodenvaihteessa sosiaalisessa mediassa levinnyt kuva klementiinipussista herätti huolen tuontihedelmien turvallisuudesta. Pakkauksessa kerrotaan, että klementiineihin on lisätty sadonkorjuun jälkeen kuutta käsittelyainetta. Ulkomaalaisia elintarvikkeita valvova Tulli vakuuttaa, ettei klementiinejä tarvitse karttaa, mutta niiden rinnalla kannattaa syödä myös muita hedelmiä.

Kiinan selluvarastot alkavat olla täynnä ja hintakin on laskenut – metsäjätit porskuttavat, mutta Kiinassa piilee myös riskejä

Stora Enson Enocell-sellutehdas Uimaharjussa joulukuussa 2018.
Annika Martikainen / Yle

Kiinan ja maailman talouskasvu hidastuu. Samalla Kiina velkaantuu kotikutoisesti. Suomelle tärkeän vientiartikkelin, sellun hinta on laskenut vuoden aikana noin neljänneksen ja viime syksynä nähtiin notkahdus sellun viennissä. Metsäteollisuus uskoo sellubuumin jatkuvan siitä huolimatta, että kansainvälinen kilpailu kiristyy ja kaksi talousjättiä, Kiina ja Yhdysvallat, ovat kauppasodassa keskenään. Viennin kasvua vauhdittaa muun muassa Kiinan maailmaa valloittava verkkokauppa.

Lunta lisää suureen osaan maata

maanantain sääkartta
Yle

Lunta sataa maanantaina suuressa osassa maata. Ylen meteorologin Seija Paasosen mukaan eniten lunta kertynee maan kaakkoisosassa, jossa sitä voi tulla paikoin 10 senttimetriä. Lisää säästä Ylen sääsivuilta.