1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Ruotsissa myös liberaalit tukevat Löfveniä pääministeriksi

Liberaalien puoluevaltuusto hyväksyi puoluejohdon esityksen tuesta sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenille luvuin 62-30.

Ruotsin politiikka
Jan Björklund
Ruotsin liberaalien puheenjohtaja Jan BjörklundHenrik Montgomery / EPA

Ruotsissa myös liberaalit ovat päättäneet keskustapuolueen tavoin tukea sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Stefan Löfveniä seuraavaksi pääministeriksi, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Liberaalien puoluevaltuusto äänesti sunnuntaina iltapäivällä lopulta selvin luvuin tuesta Löfvenille. Puoluejohdon esitys voitti äänin 62-30.

Puheenjohtaja Jan Björklundin johtamat liberaalit ovat olleet keskustaa jakautuneempia hallitusyhteistyöstä. Osa puolueesta olisi halunnut mieluummin yhteistyöhön maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa.

Björklund ilmoitti lauantaina, että liberaalipuolueen johto ja valtiopäiväryhmä tukevat Löfveniä ja suosittelevat samaa puoluehallinnolle.

Lauantaina Ruotsin keskustapuolue äänesti tuestaan Löfvenin pääministeriydelle. Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf oli ilmoittanut tuestaan Löfvenille jo perjantaina.

Löfvenin hallitukseen ovat nousemassa sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Liberaalit ja keskusta toimisivat käytännössä hallituksen tukipuolueina valtiopäivillä.

Keskusta ja liberaalit aikovat auttaa Löfvenin pääministeriksi äänestämällä tyhjää ensi viikon äänestyksessä valtiopäivillä. Lisäksi puolueet tekisivät hallituksen kanssa muun muassa budjettiyhteistyötä.

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi