Lunta tupruttaa alkuviikosta reippaasti ja ajokeli on osin surkea – aurinko ei suostu näyttäytymään

Autoilijoiden kannattaa ottaa ajo-olosuhteet huomioon erityisesti Kaakkois-Suomessa, jossa varoitetaan erittäin huonosta ajokelistä.

Talvisää
Mies tekee lumitöitä.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Maanantain vastaisena yönä lännestä saapuvan matalapaineen myötä saadaan maan etelä- ja keskiosissa lumisateita. Lämpötila on Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan etelässä lähellä nollaa, joten osa lumesta voi tulla rännän sekaisena.

– Aamun mennessä lunta sataa paikoin viitisen senttiä, sää lauhtuu selvästi ja Kaakkois-Suomessa varoitetaan erittäin huonosta ajokelistä, Koskela sanoo.

Kaakkois-Suomessa lunta tulee maanantai-iltaan mennessä kymmenisen senttiä. Lämpötilat ovat koko maassa enimmäkseen pakkasella, nollan ja viiden asteen välimaastossa, Lapissa pakkasta on enimmillään -15 astetta.

Alkuviikosta luvassa lunta ja huonoa ajokeliä.

– Hajanaiset lumisateet liikkuvat hitaasti itään ja tiistaina maan keskivaiheilla lunta tulee lisää vielä viitisen senttiä, Koskela sanoo.

Keskiviikkona matalapaine alkaa heiketä, mutta maan itäosissa ja Pohjois-Suomessa saattaa edelleen sadella lunta.

– Lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa viiden pakkasasteen molemmin puolin ja pohjoisessa on edelleen pakkasta kymmenestä viiteentoista astetta.

Koskelan mukaan tämän hetkisen ennusteen mukaan näyttää siltä, että torstaina voi taas lunta tupruttaa sakeammin.

Viikonloppuna matalapaineen väistyttyä ilma kylmenee ja etelässäkin mittarilukemat voivat pudota kymmenen pakkasasteen tienoille.