Helsingin seksuaalirikosepäilyt järkyttivät nuorisoasianjohtajan – "Nuorilla pitää olla paikka, jossa puhua asioista"

Seksuaalirikosepäilyt järkyttävät Itä-Helsingissä.

seksuaalirikokset
Mikko Vatka
Mikko VatkaYle

Itä-Helsingissä tieto seksuaalirikosepäilyistä on kantautunut kaikkien korviin. Helsingin poliisi ilmoitti tänään aamulla epäilevänsä kolmea ulkomaalaistaustaista miestä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Rikokset tapahtuivat itähelsinkiläisessä yksityisasunnossa.

Roihuvuoressa Ylen toimittajan tapaamat ihmiset kertovat kaikki järkytyksestä, jonka tieto tapauksesta on synnyttänyt. Osa ihmistä ei halua antaa haastattelua tuntemansa suuttumuksen vuoksi. On parempi, ettemme sano mitään.

– Ensimmäinen ajatus on järkytys. Suomi on aina ollut omasta mielestäni hyvin turvallinen maa ja olen tosi ylpeä siitä suomalaisena. Mutta tällaiset tapaukset muistuttavat siitä, että ei täälläkään olla turvassa ihan kaikelta, pohtii Annika Eronen.

Samanlaisia ajatuksia tapaus herätti myös toistakymmentä vuotta Roihuvuoressa asuneessa Veera Voimassa.

– Lähinnä sellainen olo tuli, että missä vaan voi tapahtua mitä vaan, Voima sanoo.

Perusturvallisuuden tunne ei kuitenkaan ole tapauksen vuoksi järkkynyt, Voima vakuuttaa.

Lisää tukea nuorille

Helsingin kaupungin nuorisoasianjohtaja Mikko Vatka on tehnyt yli 20 vuotta töitä nuorten parissa. Oulun ja Helsingin järkyttävät rikosepäilyt saavat hänet pohtimaan, mitä nuorisotyötä tekevien pitäisi tehdä lisää. Kaikki lähtee perustehtävän hoitamisesta.

– Nuorilla pitää olla paikka, jossa puhua asioista. Heillä pitää olla ihmisiä, joilta kysyä neuvoa ja apua, Vatka sanoo.

Vatkalla ei ole vastausta siihen, miksi nyt seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia on noussut niin paljon esille. Osasyy voi ilmoituskynnyksen madaltuminen. Täysin uudesta ilmiöstä ei ole kyse.

– Nuorisotyössä niitä on tullut esiin aikaisemminkin.

Se mitä nuoret nyt tarvitsevat, on tuki, Vatka toteaa. Se voi olla seksuaalikasvatusta, jossa korostetaan nuorten oikeutta oman kehonsa koskemattomuuteen. Se voi olla toimia sen eteen, että kaikille nuorille löytyy oma yhteisö, johon tukeutua.

– Kaikki nuoret tarvitsevat yhteisön, he tarvitsevat tekemistä, te tarvitsevat työpaikan, Vatka listaa.

Lue lisää

Poliisi valottaa Helsingin seksuaalirikosepäilyjä: Yksi uhri, tekokertoja useita, tapahtuneet talven aikana

16 epäiltyä, yksi vapaalla jalalla, uhrien määrä lähestyy kymmentä – ainakin tämä Oulun seksuaalirikosepäilyistä tiedetään