Käräjäoikeus perkaa maidontuottajien ja Valion kiistaa – pienmeijerit vaativat kymmeniä miljoonia

Pienmeijeriosuuskuntien mukaan Valio on polkenut hintoja ajaakseen kilpailijoita ulos markkinoilta.

meijeriteollisuus
Valion maitotölkkejä, joissa on kierrekorkki.
Raila Paavola / Yle

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään maidontuottajien pienmeijeriosuuskuntien ja elintarvikeyhtiö Valion välisen kiistan pääkäsittely.

Osuuskunnat vaativat Valiolta yli 40 miljoonan euron korvauksia niin kutsutun saalistushinnoittelun vuoksi.

Valio laski perusmaitojen hintoja huomattavasti keväällä 2010, ja pienmeijerit kertovat vaatimuksessaan käyneensä lähellä koko perusmaitobisneksestä luopumista polkuhinnoittelun vuoksi. Osuuskuntien mukaan hinnanlaskun taustalla oli Valion halu ajaa markkinoilta ainakin kovin kilpailijansa, ruotsalais-tanskalainen Arla.

Arla vaati Valiolta alun perin 58 miljoonan euron korvauksia, mutta yhtiöt sopivat kiistan viime syksynä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) määräsi Valion maksamaan polkuhinnoittelusta 70 miljoonan euron seuraamusmaksun.

KHO totesi, että lähes kolme vuotta kestäneen hinnoittelun taustalla oli yhtiön ylimmän johdon suunnittelema ja toteuttama strategia, ja tarkoituksena oli myöhemmin nostaa hintoja.

Valion mukaan hinnat olivat muutenkin laskussa

Kaikkiaan korvauksia vaatii neljä meijeriä. Suurimman, yli 19 miljoonan euron korvausvaateen on esittänyt suonenjokelainen Osuuskunta Maitomaa.

Valio kiistää saalistusstrategian, mutta myöntää määräävän markkina-aseman väärinkäytön vuosina 2010-2012. Yhtiö kiistää rikkoneensa kilpailulainsäädäntöä tahallaan tai huolimattomuuttaan ja vaatii pienmeijereitä maksamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut.

Valion mukaan hinnat olisivat laskeneet joka tapauksessa, koska perusmaidon kysyntä oli laskussa muun muassa taantuman takia.

Heikentyneen taloustilanteen vuoksi kuluttajat olivat aiempaa tarkempia hinnoista.