1. yle.fi
  2. Uutiset

LM: Syyttäjien, tuomareiden ja poliisien häiriköinti on lisääntynyt selvästi viime vuosien aikana

Tyypillistä häirintää on muun muassa yksityistietojen ja kuvien levittäminen netissä sekä perättömien kanteluiden ja jopa lastensuojeluilmoitusten tekeminen.

Yksityisyyden loukkaus
Lakikirja
Apteekkimurroista ja niihin liittyneistä rikoksista on annettu tuomiot. Kuvituskuva. Emilia Malin / Yle

Lännen Median mukaan syyttäjien, tuomareiden ja poliisien häiriköinti on lisääntynyt selvästi viime vuosien aikana. Näin sanovat syyttäjäyhdistys, tuomariliitto ja Poliisihallitus.

Tilastojen mukaan häirinnän yleistyminen näkyy rikosilmoituksien määrissä. Tuomarit ja syyttäjät tekivät vuoden 2018 aikana 12 rikosilmoitusta kunnianloukkauksista tai yksityiselämää koskevan tiedon loukkauksista. Viiden edeltävän vuoden aikana vastaava luku on vaihdellut kahdesta kuuteen.

Vuoden 2017 aikana poliisien tekemien ilmoitusten määrä oli korkeimmillaan aiempiin vuosiin verrattuna. Kun aiemmin ilmoituksia oli kymmenkunta vuodessa, vuonna 2017 niitä oli 30.

Syyttäjäyhdistyksen kyselyn mukaan sadasta vastaajasta 40 oli kokenut häirintää tai maalittamista. Lännen Median mukaan myös tuomariliitto on valmistelemassa kyselyä jäsenilleen.

Tyypillistä häirintää on muun muassa solvausten lähettäminen sähköpostiin, yksityistietojen ja kuvien levittäminen netissä, perättömien kanteluiden tai jopa lastensuojeluilmoitusten tekeminen.

Syyttäjäyhdistys, tuomariliitto ja poliisijärjestöjen liitto (SPJL) kaipaavat häirinnän vähentämiseksi lakimuutosta.

Esimerkiksi kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ovat asianomistajarikoksia, eli poliisi voi tutkia rikoksia vain, jos niiden kohde sitä vaatii.

Lue seuraavaksi