Kuopion hiihtoväylistä vastaavan mitta täyttyi laturaivokohuista: "Olen yrittänyt sanoa kohteliaasti..."

Kaupungin näkökulmasta sillä ei ole varaa tehdä talviväyliä metsiin pelkästään kävelijöitä varten – eikä välttämättä tarvettakaan.

Laturaivo
Näkymä latukoneen ohjaamosta latu-uralle.
Matti Myller / Yle

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kuopion kaupungin hiihtoväyläverkostosta vastaava Mika Venäläinen joutuu ratkomaan päässään hiihtäjien ja kävelijöiden välisiä riitoja. Oikeastaan hän on ratkonut niitä niin usein, että joskus yöunetkin ovat menneet.

– Esimerkiksi viime yön olen valvonut, koska tähän ei ole ratkaisua. Ei ole kiva olla verkostovastaavana, kun näitä sattuu, hän huokaa.

Keskustelu laturaivosta ryöpsähti jälleen kerran viime viikolla, kun kuopiolaisnainen kertoi hiihtäjän lyöneen hänen koiraansa sauvalla (siirryt toiseen palveluun). Seuraavana päivänä jotkut olivat levittäneet ladulle ilmeisesti kostomielessä hiekkaa ja jopa ulostetta (siirryt toiseen palveluun).

Venäläisen mukaan asiasta on väännetty kättä "niin kauan kuin on ollut suksia ja kenkiä". Hänen näkökulmastaan laturaivo syntyy siitä, kun joku menee kävelemään ladulle.

– Ladun ylittäminen on OK, mutta ladun suuntaisesti kulkeminen ei.

Venäläisen mielestä jokaisesta lähiömetsästä löytyy jo ennestään tampattuja kävelyreittejä, jotka pysyvät kävelemällä auki. Myös hiihtoladuilla saa kävellä niin kauan, kunnes ladun pystyy kunnostamaan koneellisesti.

Ja tässä kohtaa Venäläisellä on pieni moite talviväyliä vailla oleville kävelijöille. Hän kertoo kävelleensä itse paljonkin hiihtoväylillä alkutalvesta, kun lunta oli vielä vähän ja käveleminen oli sallittua. Silloin muita kävelijöitä ei juuri näkynyt.

– Jostakin syystä se halu kävellä tulee hiihtokauden aikana.

"Olen ajatellut, että kävelkööt"

Venäläisen käsitys on, että laduilla kävelyä tapahtuu paljon. Niin paljon, ettei hän itse enää hiihtäessään viitsi huomautella kävelijöille.

– Olen yrittänyt sanoa kohteliaasti, että "anteeksi rouva, tässä ladulla käveleminen on kielletty". Sitten rupeaa tulemaan v:tä ja p:tä. Olen ajatellut, että kävelkööt.

Kuopion kaupunki tekee Kallaveden jäälle erilliset ladut kävelijöille ja koiranulkoiluttajille heti, kun jäätilanne antaa myöten. Vielä viime viikolla jäätä oli kuitenkin liian vähän, paikoin vain 5 senttiä. Jäälatu tarvitsee noin 15 sentin paksuisen jään.

Lisäksi Puijolla on Kuopion Pyöräilyseuran ylläpitämä maastopyöräreitti, jolla saa kävellä (siirryt toiseen palveluun). Muualla kävelijöiden on siis tyydyttävä itse tamppaamiinsa polkuihin sekä jalkakäytäviin.

Viime vuonna kuopiolaisnainen esitti ratkaisuksi osan pururadoista säästämistä kävelijöille. Aloite ei johtanut kaupungin puolelta mihinkään. Nyt toinen kuopiolainen kerää nimiä aloitteeseen polkujen auraamiseksi tai tamppaamiseksi kävelijöille talveksi (siirryt toiseen palveluun).

– Me ei haluta yhtään reittejä pois hiihtäjiltä. Kaupunki voisi kuitenkin tampata esimerkiksi moottorikelkalla reittejä sellaisiin paikkoihin, joista kulkee polkuja, sanoo aloitteen laatinut Pasi Puustinen Ylelle.

Kaupungin liikuntapaikkavalvoja Mika Venäläinen ei ainakaan lähtökohtaisesti innostu aloitteesta. Hänen mukaansa hiihtoväyliin uppoaa jo nyt enemmän rahaa kuin mihinkään muuhun yksittäiseen kohteeseen liikuntapaikkojen kunnossapidossa. Budjettiin ei mahdu uusien talvella kunnossapidettävien reittien tekeminen.

– Pitäisi olla leveämmät väylät. Mutta monissa paikoissa ei ole mahdollisuutta leventää ja jos on, siihen pitää löytää eurot.

Kaupunki vetoaa myös siihen, että Kuopion hiihtoladut muodostavat nykyisellään yhtenäisen verkoston. Latukone voi liikkua paikasta toiseen käytännössä kunnostamalla latua.

Onko Kuopiossa sinusta tarpeeksi reittejä kuntokävelijöille talvisin? Miten niitä voitaisiin saada lisää? Osallistu keskusteluun alla.

Korjaus 14.1. 16.05: Toisin kuin artikkelin alkuperäisessä versiossa virheellisesti luki, Mika Venäläinen ei vastaa hiihtoväylien kunnossapidosta. Hän vastaa hiihtoväyläverkostosta. Myös jutussa olleen Kuopion Pyöräilyseuran nimi oli alun perin väärin muodossa Puijon Pyöräilyseura.